niedziela, 26 marca 2017

Babeczki z kajmakiem i bakaliami

Moje ulubione połączenie,  kajmak i bakalie. Koniecznie musi się znaleźć na Wielkanocnym stole. Czasem jest to tradycyjny mazurek, częściej jednak przybiera postać kruchych babeczek wypełnionych kajmakowym nadzieniem i bakaliami. I pomimo, że najsłodsze znika najszybciej ze świątecznego stołu :-) Babeczki z mojego ulubionego kruchego ciasta na bazie mąki krupczatki, są bardzo delikatne i kruche. Polecam bardzo :-)





Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 40 g  mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie cukier waniliowy
Dodatkowo: 
  • Puszka kajmaku (używam kajmaku z  SM Gostyń) 
  • dowolne bakalie ( u mnie: rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, orzechy włoskie, morele bio) 


Wykonanie:

Obie mąki przesiewamy i mieszamy, zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę z masłem, staramy się  jak najdrobniej, dodajemy cukier puder i mieszamy (najłatwiej i najszybciej wyrobić  w melakserze). Możemy rozetrzeć grzbietem łyżki. Dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schładzamy ok 30-60 min.

Foremki na babeczki wysmarować masłem, ciasto rozwałkować (najłatwiej między dwoma arkuszami papieru) na grubość ok 5 mm. Wyciąć szklanką kółka, wylepić foremki. Można też od razu wylepić foremki ciastem. Piekarnik nagrzać do temperatury  160-170 C, piec ok 15-20 minut aż będą złote. Studzić na kratce.



Wystudzone babeczki, smarujemy obficie kajmakiem i posypujemy bakaliami. Możecie je przygotować, ze swoimi pociechami, na pewno przypadnie im do gustu posypywanie babeczek bakaliami ...i podjadanie rodzynek ;-) 


W zależności od wielkości foremek, przepis jest na 12-16 babeczek. 


1 komentarz:

  1. Dziękuję bardzo, babeczki szczerze polecam. Są bardzo kruche a orzechy świetnie przełamują słodycz kajmaku :)

    OdpowiedzUsuń