niedziela, 4 marca 2018

Wielkanocna babka drożdżowa z szafranem

Czy wyobrażacie sobie Wielkanocne Święta bez babki czy mazurka ? Ja nie. I w Qchni zawsze baba być musi. Czasem jest gotowana, czasem piaskowa a tym roku postawiłam na klasykę i jest drożdżowa. Z szafranem bo nie od dziś  wiadomo, że nic tak nie pasuje do Wielkanocnej Baby jak szafran.  Jest to tzw. babka 12 godzinna  albo nocna. Nie jest skomplikowana i nie wymaga wielkich umiejętności. Przepis znalazłam na blogu Agnieszki Maciąg który nieco zmodyfikowałam a rodzina zachwyciła się jej smakiem i konsystencją. Zapraszam :-) 




Składniki:
  • 500 g mąki 
  • 3 jajka 
  • 50 g świeżych drożdży ( lub 16 g drożdży instant ) *
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 1 szklanka cukru
  • 25 gram cukru z wanilią  (opcjonalnie) 
  • 125 g masła (roztopionego) 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta  z dwóch pomarańczy 
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 4 łyżki rodzynek (nie dodałam) 
  • 1/3 łyżeczki szafranu 
  • ok 50 ml rumu lub wódki 
  • 2 łyżki wrzącej  wody 



Wykonanie:

Pierwszy dzień wieczorem : 

Do misy miksera wlać podgrzane mleko, dodać drożdże i wymieszać aby nie było grudek, następnie dodać cukier, sól,  rozpuszczone masło i rozkłócone jajka. Wszytko wymieszać, przykryć ściereczką  i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Jeśli używamy rodzynek zalewamy je  na noc rumem lub wódką.  

Dzień drugi rano: 

Szafran wsypać do miseczki i zalać 2 łyżkami wrzącej wody. Odstawić na około pół godziny.  Do przygotowanego poprzednie dnia zaczynu dodać mąkę, skórkę otartą z dwóch pomarańczy ( pomarańcze należy dokładnie wyszorować), skórkę kandyzowaną, namoczone w alkoholu rodzynki oraz szafran. Dokładnie wyrobić  i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 - 40 minut. 

Po tym czasie ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych  dokładnie masłem i odstawiamy na kolejne pół godziny aby wyrosło. Formy napełniamy do 1/2 ich wysokości. ( Ja upiekłam dwie babki, jedną taką jak na zdjęciu oraz druga małą )

Ciasto będzie wydawać się dość rzadkie ale takie ma być, jest po prostu bardzo delikatne. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Duże babki pieczemy około 30 - 35 minut, mniejsze ok 20 -25  minut  do tzw. suchego patyczka. 

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki soku z cytryny/pomarańczy lub wody 

1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami soku lub wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej pudru, jeśli zbyt gęsty - soku lub wody.




Smacznego :-)

* Nie miałam świeżych drożdży i użyłam instant. Na opakowaniu było napisane, że 8 g wystarczy na 500 g mąki ale mimo to użyłam dwóch opakowań.

Przepis bierz udział w Akcji Babka dla Fajnej Babki.

W akcji wzięły udział : 

Angelika Kasiak
Gosia Sowa
Dorota Lapacz 
Dorota Legec 
Katarzyna Madej
Magdalena Cholewinska 
Iwona Cieplik 
Joanna Seta-Pryjomska
Marzena Duda
Bożena P-k

Miło  było piec we wspólnym gronie :)


15 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie Reniu, zrobimy na święta albo jeszcze wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, polecam bo jest bardzo smaczna. U nas też będzie na Święta :-)

      Usuń
  2. wygląda przepięknie, dziękuję za wspólne pieczenie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, cieszę się, że mogłam dołączyć do grupy :)

      Usuń
  3. Pięknie Ci wyszła. Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mnie też było miło z Wami piec :)

      Usuń
  4. Wspaniała babka, piękne zdjęcia :) Dziękuję za wspólną zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, staram się, bo je się oczami ;)

      Usuń
  5. Cudnie aromatyczny ten dodatek szafranu :) Dzięki za udział we wspólnej akcji i zapraszam również za tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, poza tym przepiękny kolor :-) Dziękuję bardzo za zaproszenie :-)

      Usuń
  6. Pięknie wygląda.Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dziękuję, fajnie, że są takie akcje :-)

      Usuń
  7. Wygląda cudownie i tak idealnie:-) Dzięki za wspólną akcję, dzięki której mamy teraz pod ręką tyle przepisów na babki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, przed Świętami na pewno będziemy z nich korzystać :)

      Usuń
  8. Pyszna babka. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń