Moje ulubione połączenie, kajmak i bakalie. Koniecznie musi się znaleźć na Wielkanocnym stole. Czasem jest to tradycyjny mazurek, częściej jednak przybiera postać kruchych babeczek wypełnionych kajmakowym nadzieniem i bakaliami. I pomimo, że najsłodsze znika najszybciej ze świątecznego stołu :-) Babeczki z mojego ulubionego kruchego ciasta na bazie mąki krupczatki, są bardzo delikatne i kruche. Polecam bardzo :-)
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie cukier waniliowy
Dodatkowo:
- Puszka kajmaku (używam kajmaku z SM Gostyń)
- dowolne bakalie ( u mnie: rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, orzechy włoskie, morele bio)
Wykonanie:
Obie mąki przesiewamy i mieszamy, zimne masło kroimy na
mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę z masłem, staramy się jak najdrobniej, dodajemy cukier puder i
mieszamy (najłatwiej i najszybciej wyrobić w melakserze). Możemy rozetrzeć grzbietem łyżki. Dodajemy żółtka, śmietanę, proszek
do pieczenia i szybko wyrabiamy na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię i
wkładamy do lodówki. Schładzamy ok 30-60 min.
Foremki na babeczki wysmarować masłem, ciasto rozwałkować (najłatwiej między dwoma arkuszami papieru) na grubość ok 5 mm. Wyciąć szklanką kółka, wylepić foremki. Można też od razu wylepić foremki ciastem. Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170 C, piec ok 15-20 minut aż będą złote. Studzić na kratce.
Wystudzone babeczki, smarujemy obficie kajmakiem i posypujemy bakaliami. Możecie je przygotować, ze swoimi pociechami, na pewno przypadnie im do gustu posypywanie babeczek bakaliami ...i podjadanie rodzynek ;-)
W zależności od wielkości foremek, przepis jest na 12-16 babeczek.
Dziękuję bardzo, babeczki szczerze polecam. Są bardzo kruche a orzechy świetnie przełamują słodycz kajmaku :)
OdpowiedzUsuń