Sernik to moje ulubione ciasto. Ale zdania w rodzinie są podzielone, moja siostra np. nie przepada. Sernik kokosowy jest jednak wyjątkiem, który tę regułę potwierdza:) Jest to jeden z prostszych serników do wykonania, nie wymaga ani wiele czasu ani wielkich umiejętność. Jak w każdym serniku podstawą jest dobry ser. I choć staram się tego nie robić, tu polecam ser " Mój ulubiony". 100 % sera w serze. Sernik jest delikatny, puszysty, z subtelną kokosową nutą.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 1,5 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej zmiksować w
malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić na 2 części, owinąć je folią
spożywczą, spłaszczyć, włożyć do
zamrażarki na około 2 godziny. Można je przygotować kilka dni wcześniej wcześniej i przechowywać w zamrażarce.
Składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 5 jajek
- 100 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 puszka tłustego mleka kokosowego*
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. W mikserze będzie to dość trudne, dlatego do miękkiego masła i cukru dodaję łyżkę lub dwie sera i w ten sposób ucieram na puszystą masę. Następnie dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do
połączenia. Dodać jajka, zmiksować. Na sam koniec wmiksować mleko kokosowe*,
wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy. Nie miksować zbyt długo.
Formę o wymiarach 22 x 33 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia,. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce,
na nie wylać masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160ºC. Wystudzić przy
lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić. Można udekorować wiórkami kokosowymi.
* Do sernika dodajemy tylko gęstą część z mleka kokosowego. Używam mleka z Lidla.
Przepis ze zmianami pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Pomysł z mlekiem kokosowym - banalny w swej prostocie, a tak efektowny. Pięknie wygląda Twój sernik! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) Jest też niezwykle prosty w wykonaniu :)
Usuń