Składniki:
Kruche ciasto:
- 160 g maki krupczatki
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 80 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
- 1 żółtko
- 1/3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Obie mąki przesiewamy i mieszamy, zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę z masłem, staramy się jak najdrobniej, dodajemy cukier puder i mieszamy. Możemy rozetrzeć grzbietem łyżki. Dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy na gładką masę. Możemy też wyrobić ciasto w melakserze. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schładzamy ok 30-60 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 C. Do nagranego piekarnika wkładamy ciasto i podpiekamy aż będzie złote. Wystudzone lekko posypujmy tartą bułką.
Nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cejlońskiego cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plastry (ja używam tarki) mieszamy z cukrem i cynamonem, wkładamy do garnka. Dodajmy skórkę otartą z pomarańczy oraz sok a następnie sok z cytryny. Całość dusimy na małym ogniu ok 10 minut.
Beza:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki na bezę powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijanie. Kiedy białka się lekko spienią dodajemy szczyptę soli i ubijamy dalej. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy cukier, łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Piana musi być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką.
Na podpieczony spód wykładamy przygotowane jabłka. Wyrównujemy. Na jabłka wykładamy pianę. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i natychmiast obniżamy temperaturę do 120 stopni * (termoobieg). Pieczemy ok godziny do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz