Historia czereśniowych papryczek sięga ubiegłej soboty, kiedy odkryłam je na pobliskim ryneczku.
I nawet od razy kupiłam, całe 6 sztuk :) Po powrocie olśniło mnie, że można je nadziać serem feta z ziołami, zaleć oliwą czy olejem i będą świetną przekąską. Dokupiłam szybko jeszcze 30 sztuk i tym sposobem mam 5 słoików, które cieszą oczy.
Za tydzień sprawdzimy czy smakują równie dobrze :)
Marynata:
- 30 -35 szt. papryki czereśniowej o średnicy 2 -3 cm. (moje ważyły 600 g)
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanka octu
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- trzy liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Farsz:
- 300 g sera typu feta
- pęczek świeżych ziół (u mnie rozmaryn i tymianek)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Zalewa:
- ok. 1/2 litra oliwy lub oleju rzepakowego
- kilka gałązek świeżych ziół
- 3-4 ząbki czosnku
Papryczki myjemy, ostrym nożem nacinamy wokół ogonków, wydrążamy delikatnie pestki (sprawdza się trzonek małej łyżeczki) i płuczemy. W garnku gotujemy marynatę z wody, octu, soli, cukru, ziela angielskiego, pieprzu i liści laurowych.
Po ok.10 minutach dodajemy papryczki i gotujemy jeszcze 5-7 min. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Ser typu feta ucieramy z ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz powinien być wyraźnie słony. Wystudzone papryczki nadziewamy przygotowanym farszem (trzonkiem łyżeczki).
Do wyparzonego, suchego słoika wkładamy gałązki świeżych ziół i czosnek a następnie delikatnie układamy papryczki, nie ugniatamy. Zalewamy bardzo ciepłym olejem (ale nie wrzącym) i zakręcamy. Słoiki odwracamy aby się zawekowały. Odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce.
Przepis, ze zmianami, pochodzi z bloga Smaczna Pyza. Smacznego.
O matko kochana! uwielbiamy z mamą nadziewane papryczki czereśniowe! :D biegamy po takie gotowce do osiedlowego dyskontu. Nie wiedziałam, że gdzieś w Łodzi można je dostać surowe! :O Świetny pomysł na domową produkcję :D
OdpowiedzUsuńMożna kupić na ryneczku przy Tatrzańskie/Dąbrowskiego. Widziałam ostatnio, że mieli w sprzedaży :)
UsuńJa kupuję w warzywniaku u Maćka na Sienkiewicza przy Tuwima idąc w stronę TV. I na rynku w Strykowie.
UsuńSuper, muszę sprawdzić bo u mnie na Ryneczku nie było.
UsuńBardzo dobre
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać takie papryczki?
OdpowiedzUsuńTo zależy, jeśli zalewamy zimnym olejem to ok 2-3 tygodni w chodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Jeśli olej jest ciepły to do 2 miesięcy, ale też w chłodnym miejscu.
Usuń