To moje kolejne podejście do książki " Słodko" której twórcami są Ottolenghi Yotam i Goh Helen. Pierwsze zakończyło się kompletnym fiaskiem ale tym razem był pełen sukces. Babeczki są pyszne, wilgotne, lekkie i mega czekoladowe. I do tego pięknie się prezentują. Polecam nie tylko do Wielkanocnego koszyczka.
Porcja na ok 24 babeczki z kominkiem.
Porcja na ok 24 babeczki z kominkiem.
Składniki:
- 160 g masła pokrojonego w kostkę
- 200 g gorzkiej czekolady (70 % miazgi kakaowej), posiekanej
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zmieszanej z 1 łyżeczka wrzątku
- 25 ml amaretto
- 160 g mielonych migdalow (użyłam BackMit Tarte migdały 200 g z Tesco )
- 5 dużych jaj
- 1/4 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do miski włożyć czekoladę i masło. Do garnka wlać wodę, miskę z masłem i czekolada postawić na garnku tak aby nie dotykały wody. Gdy masło i czekolada się stopią zdjąć miskę z garnka. Dodać połowę cukru, kawę, likier, migdały i żółtka. Wymieszać i odstawić na bok.
Białka umieść w misie miksera, dodając stopniowo cukier ubić aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wymieszać delikatnie do czekoladowej masy i odstawić na godzinę, by ciasto odpoczelo.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Foremki wysmarowac roztopionym masłem i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Najlepiej zrobić to rękawem cukierniczym. Piec 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Ganache czekoladowe
- 85 gorzkiej czekolady
- 35 g drobnego cukru do wypieków
- 60 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 łyżeczka syropu glukozowego
Śmietanę wlać do garnuszka, dodać cukier i syrop, zagotować. Do wrzącej śmietany dodać połamaną czekolade i odstawić na dwie, trzy minuty. Wymieszać. Oblać polewą babeczki.