Kolorowe serowe kulki mogą być świetną przekąską na dzisiejszy wieczór. Do zrobienia w 15 min jeśli macie w lodówce fetę i trochę białego sera np. mascarpone :) Szczypiorek, papryka czy orzechy znajdą się w każdym domu. Moim faworytem są pistacje i czarny sezam :)
Składniki:
- ok 300 g sera typu feta
- ok 100 g sera mascarpone
- ząbek czosnku opcjonalnie
- suszone pomidory opcjonalnie
Do obsypania:
- orzechy np. pistacje, włoskie
- ziarno sezamu (u mnie czarnego)
- czosnek niedźwiedzi
- czarnuszka
- zielony pieprz
- papryka wędzona
- szczypiorek
- natka pietruszki
Wykonanie:
Ser mieszamy w misce, możemy dodać czosnek i/lub drobno pokrojone suszone pomidory. Ja podzieliłam ser na dwie części i do jednej dodałam suszone pomidory. Nie dodajemy soli, feta jest wystarczająco słona.Formujemy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Pistacje siekamy, tak samo szczypiorek czy natkę pietruszki. Gotowe kulki obtaczamy w przygotowanych ziołach, orzechach lub nasionach. Smacznego :)
Robiłam je kiedyś, zrobię je ponownie, tylko, że z twoją inspiracją. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Bardzo proszę, najlepsze moim zdaniem z sezamem i pistacjami :)
UsuńIle dni przed podaniem mogę to zrobić? Myślicie ze w czwartek wieczorem będzie dobrze jeśli impreza jest w sobotę?
OdpowiedzUsuńBędzie za wcześnie, najlepiej zrobić w piątek wieczorem. Przepraszam, że tak późno udzielam odpowiedzi. Qchnia Osobista
Usuń