Najlepsze drożdżowe cisto ever i do tego bardzo proste do zrobienia. Bazą jest znana Wam już babka Wielkanocna z szafranem. Pominęłam szafran i rodzynki, dodałam kruszonkę i zapakowałam wszytsko w dwie keksówki. Zniknęło tak samo błyskawicznie, jak błyskawicznie je zrobiłam. Zrobi je naprawdę każdy, nie może się nie udać :-)
Składniki:
- 500 g mąki
- 3 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka cukru
- 25 gram cukru z wanilią (opcjonalnie)
- 125 g masła (roztopionego)
- 1/4 łyżeczki soli
- olejek pomarańczowy
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Pierwszy dzień wieczorem :
Do misy miksera wlać podgrzane mleko, dodać drożdże i wymieszać aby nie było grudek, następnie dodać cukier, sól, rozpuszczone masło i rozkłócone jajka. Wszytko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Dzień drugi rano:
Do przygotowanego poprzednie dnia zaczynu dodać mąkę, skórkę kandyzowaną i olejek pomarańczowy. Dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 - 40 minut.
Po tym czasie ciasto przekładamy do 2 foremek wyłożonych papierem i wysmarowanych dokładnie masłem. Ciasto będzie wydawać się dość rzadkie ale takie ma być, jest po prostu bardzo delikatne. Odstawiamy na kolejne pół godziny aby wyrosło. Formy napełniamy do 1/2 ich wysokości. Wrośnięte ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła ( miękkiego)
- 75 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
W miseczce mieszamy mąkę z masłem, dodajemy cukier. Rozcieramy palcami na kruszonkę. Jeśli będzie zbyt wilgotna dodajmy odrobinę mąki.
Dodatkowo:
Jedno żółtko do posmarowania ciasta
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Pieczemy około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka.