poniedziałek, 1 stycznia 2018

Zupa z ciecierzycą i chorizo

Nie da się ukryć, że mamy zimę. A zimą wzrasta zapotrzebowanie na ciepłe rozgrzewające zupy, proste i sycące. Zupa z ciecierzycą i chorizo taka właśnie jest. Wystarczy zaledwie  pół godziny  na jej przygotowanie. U mnie tej zimy będzie częstym gościem. 



Składniki:
  • jedna duża marchew 
  • jedna mała pietruszka 
  • 1/4 dużego selera 
  • jedna duża szalotka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół łyżeczki suszonego tymianku 
  • puszka pomidorów 
  • puszka ciecierzycy 
  • 200 g chorizo ostrego 
  • łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 
  • natka pietruszki lub kolendry 
  • ok 1 litra bulionu 
Wykonanie: 

Warzywa obieramy i kroimy np. kostkę lub krążki. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę w talarki. Duży garnek rozgrzewamy, wrzucamy kiełbasę i smażymy. Kiedy tłuszcz się lekko wytopi dodajmy cebulę a następnie pozostałe warzywa. Smażymy aż warzywa lekko zmiękną. Zalewamy bulionem, dodajemy ciecierzycę z zalewą i gotujemy około kwadransa. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy  i rozgnieciony czosnek. Gotujemy aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 








2 komentarze:

  1. Hmmm, wygląda wspaniale i pewnie tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, jest bardzo smaczna i sądzę, że warto przynajmniej raz ją ugotować :)

      Usuń