środa, 24 sierpnia 2016

Mus śliwkowy do mięs

Śliwki,  temat rzeka :) Ciasto, marmolada, sos, mus ... Mogą być świeże, mogą być suszone.
Tej jesieni na chwilę zagoszczą w Qchni Osobistej. Dziś sos,  a właściwie mus śliwkowy. Wypróbujcie koniecznie :) 




Składniki: 

  • 500 g  śliwek węgierek  ( u mnie po połowie: Mirabelki i Dąbrowicka ) 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej chilli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki Brandy
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 3 łyżki wody (opcjonalnie) 
Wykonanie: 

Śliwki umyć, usunąć pestki. Pokrojone włożyć do garnka z grubym dnem i rozgotować. W tym połączeniu nie ma potrzeby dodawać wody, bo mirabelki szybko puszczają sok. Jeśli użyjecie innych śliwek podlejcie kilkoma łyżkami wody. Gotować ok 20 min. lub dłużej (w zależności od tego jak dojrzałe są śliwki). Rozgotowane śliwki przetrzeć przez sitko. Ponownie zagotować, do lekkiego zgęstnienia. Dodać miód, cynamon, czosnek, chilli i Brandy. Na koniec dodać szczyptę soli i pieprzu. Mus na ciepło idealnie pasuje do polędwiczek wieprzowych i schabu. Na zimno  do pieczonych mięs, pasztetów oraz sera camembert.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz