piątek, 26 sierpnia 2016

Leczo

Któż z nas nie robił leczo ? Ile domów tyle pomysłów na zawartość i sposób podania. Szybkie, łatwe i bardzo smaczne:)  
U mnie z cukinią i pomidorami, specjalnie na potrzeby bloga jest w nim kiełbasa, którą ostatnio zastępuję filetem z kurczaka. 



Składniki: 
  • 3 duże papryki ( mogą być w tym samym kolorze ) 
  • 3  młode cukinie lub kabaczki  
  • 2 duże cebule 
  • 1 kg dojrzałych pomidorów 
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 500 g kiełbasy 
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • sól 
  • pieprz 
  • majeranek 
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie: 

Do szerokiego garnka wlewamy olej, cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, solimy lekko i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w półplastry kiełbasę i ponownie smażymy. W tym czasie oczyszczamy z ziaren paprykę, kroimy w kostkę ( raczej większą ) i dodajemy do garnka. Mieszamy co jakiś czas. Pomidory obrane ze skóry ( przygotowane w misce pomidory zalewamy na 2-3 minuty wrzątkiem, wyjmujemy do zimnej wody a następnie obieramy ze skóry) kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby się lekko rozgotowały. Młodej cukinii nie obieram ze skóry. Myjemy, kroimy w plastry i wkładamy do sosu. Nie lubię kiedy warzywa są zbyt rozgotowane a cukinii wystarczy kilka minut aby była miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz koncentratem pomidorowym. Na koniec dodajemy dużą szczyptę majeranku. Chwilę jeszcze gotujemy. Podajemy z pieczywem. 

Mój znajomy mówi, że duży garnek wystarcza na dwa dni, ale tylko dlatego, że jest na diecie :) 



Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad. Oto On. Smacznego:) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz