Któż z nas nie robił leczo ? Ile domów tyle pomysłów na zawartość i sposób podania. Szybkie, łatwe i bardzo smaczne:)
U mnie z cukinią i pomidorami, specjalnie na potrzeby bloga jest w nim kiełbasa, którą ostatnio zastępuję filetem z kurczaka.
Składniki:
- 3 duże papryki ( mogą być w tym samym kolorze )
- 3 młode cukinie lub kabaczki
- 2 duże cebule
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 g kiełbasy
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Do szerokiego garnka wlewamy olej, cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, solimy lekko i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w półplastry kiełbasę i ponownie smażymy. W tym czasie oczyszczamy z ziaren paprykę, kroimy w kostkę ( raczej większą ) i dodajemy do garnka. Mieszamy co jakiś czas. Pomidory obrane ze skóry ( przygotowane w misce pomidory zalewamy na 2-3 minuty wrzątkiem, wyjmujemy do zimnej wody a następnie obieramy ze skóry) kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby się lekko rozgotowały. Młodej cukinii nie obieram ze skóry. Myjemy, kroimy w plastry i wkładamy do sosu. Nie lubię kiedy warzywa są zbyt rozgotowane a cukinii wystarczy kilka minut aby była miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz koncentratem pomidorowym. Na koniec dodajemy dużą szczyptę majeranku. Chwilę jeszcze gotujemy. Podajemy z pieczywem.
Mój znajomy mówi, że duży garnek wystarcza na dwa dni, ale tylko dlatego, że jest na diecie :)
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad. Oto On. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz