Tak na ostatni dzwonek, gdyby się okazało, że jednak macie ochotę na kruchą babeczkę z lekko kwaśnym mincemaet :)
Na znanym Wam już, moim ulubionym kruchym cieście.
Na znanym Wam już, moim ulubionym kruchym cieście.
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 125 g cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połowy pomarańczy
- opcjonalnie cukier waniliowy
- 600 mil mincemaet *
Wykonanie:
Obie mąki przesiewamy i mieszamy, zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę z masłem, staramy się jak najdrobniej, dodajemy cukier puder i mieszamy. Możemy rozetrzeć grzbietem łyżki. Dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schładzamy ok 30-60 min.
Foremki do babeczek smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm (najlepiej zrobić to przez folię lub papier do pieczenia) i wykrawamy szklanką kółka i gwiazdki lub np. dzwoneczki. W foremki lekko wciskamy ciasto. (Ja się przyznam, że dzielę ciasto na małe kawałki i wylepiam nim foremki.) Do każdej nałożyć czubatą łyżeczkę mincemaet.
Piec ok 12-15 min w nagrzanym do 180 - 200 C piekarniku. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Nadzienia wystarcza na 26 średnich babeczek.
Piec ok 12-15 min w nagrzanym do 180 - 200 C piekarniku. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Nadzienia wystarcza na 26 średnich babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz