piątek, 23 grudnia 2016

Kruche babeczki z mincemaet

Tak na ostatni dzwonek, gdyby się okazało, że jednak macie ochotę na kruchą babeczkę z lekko kwaśnym mincemaet :)
Na znanym Wam  już,  moim ulubionym  kruchym cieście.





Składniki na kruche ciasto: 
  • 500 g mąki krupczatki 
  •   80 g  mąki ziemniaczanej 
  • 125 g cukru pudru 
  • 250 g zimnego masła 
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia 
  • sok z połowy pomarańczy 
  • opcjonalnie cukier waniliowy 
  • 600 mil  mincemaet * 


Wykonanie: 

Obie mąki przesiewamy i mieszamy, zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę z masłem, staramy się  jak najdrobniej, dodajemy cukier puder i mieszamy. Możemy rozetrzeć grzbietem łyżki. Dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schładzamy ok 30-60 min. 

Foremki do babeczek smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm (najlepiej zrobić to przez folię lub papier do pieczenia) i wykrawamy szklanką kółka i gwiazdki lub np. dzwoneczki.  W foremki lekko wciskamy ciasto. (Ja się przyznam, że dzielę ciasto na małe kawałki i wylepiam nim foremki.) Do  każdej  nałożyć czubatą łyżeczkę  mincemaet.

Piec ok 12-15 min w nagrzanym do 180 - 200 C piekarniku. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Nadzienia wystarcza na 26 średnich babeczek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz