niedziela, 18 grudnia 2016

MINCEMEAT


Mincemaet to angielska mieszanka bakalii i owców, którą w okresie bożonarodzeniowym nadziewa się kruche babeczki lub tarty. Tradycyjnie przygotowywana z dodatkiem łoju, którego w tym przepisie nie ma.  Kiedy pierwszy raz zobaczyłam na Moich Wypiekach babeczki  z mincemaet wiedziałam, że obok sernika, na stałe zagoszczą  na moim świątecznym stole :) I tak własnie  jest . Robię od lat i zawsze cieszą się powodzeniem. Mincemaet nigdy nie jest takie samo,  raz wykorzystuję żurawinę innym razem porzeczki (które są tradycyjnym składnikiem) a nawet wiśnie. Dzięki temu, że owoce są kwaśne nadzienie nie jest zbyt słodkie, jeśli wolicie słodsze zwiększcie ilość cukru albo miodu. 



Składniki na około 600 ml:
  • 50 g ciemnego brązowego cukru
  • 60 ml wina ruby port (lub innego półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina)
  • 300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • 75 g koryntek
  • 75 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny*
  • 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 1 klementynka - otarta skórka i sok
  • 25 ml brandy (lub rumu)
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 1-2 łyżki miodu

W większym garnuszku wymieszać cukier i wino, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać świeżą żurawinę i wymieszać. Dodać cynamon, imbir, goździki, koryntki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę pomarańczową, skórkę i sok z klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut, lub dopóki owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić. Dodać brandy, ekstrakt z migdałów, wanilii i miód, wszystko dobrze wymieszać.

Przechowywać w słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni. Można także zamrozić. 

*Jeśli użyjecie mrożonych wiśni,  możecie dodać zamiast suszonej żurawiny suszonych wiśni. 



Polecam :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz