wtorek, 20 grudnia 2016

Śledź pod pierzynką z bitej śmietany

Proszę Państwa,  oto śledź.  Pod pierzynką.  Nie  żadne buraczki, marchewki czy jajka tylko właśnie bita śmietana.  Według aptekarskiej receptury mojej siostry ;) 


Składniki: 


  • 8 - 10 śledzi matiasów 
  • 500 mil śmietany kremówki 36 %
  • jedna duża cebula 
  • jedno duże jabłko 
  • sól 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 szklanki octu 
  • 1 szklanka wody 

Wykonanie: 


Śledzie myjemy. Do miski wlewamy wodę i ocet, wkładamy umyte śledzie i pozostawiamy na ok godzinę. W tym czasie obieramy cebulę i jabłko. Cebulę kroimy w bardzo cieniutkie piórka i przelewamy na sitku wrzącą wodą. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy delikatnie z połową cytrynowego soku, dodajemy cebulę i odstawiamy. 

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy szczyptę soli i sok cytryny aby ją lekko zakwasić. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojoną cebulę i jabłko. Delikatnie mieszamy. 

Śledzie wymyjemy z zalewy i kroimy w równe kawałki. Układamy na półmisku. Na wierzch wykładamy delikatnie śmietanę. Posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem. Wstawiamy na  ok. pół godziny do lodówki aby smaki " się przegryzły". 



I to jest moim zdaniem pierzynka ;)  Delikatna, zimowa i pyszna :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz