niedziela, 22 stycznia 2017

Koktajl malinowy z siemieniem lnianymi i ostropestem

Kiedy w piekarniku zamiast ciasta upieczesz plastikowy pojemnik, którego zeskrobanie zajmie Ci kolejne pół wieku a najlepsza jajecznica na zdjęciu przypomina glut to znak, że w kuchni rządzi dziś jakieś Licho i najbezpieczniej spędzić ten niedzielny ranek na kanapie z ciepłym szalem, nową książką i zdrowym koktajlem :)  Dziś malinowy z siemieniem lnianym i ostropestem plamistym. Obydwie rośliny nie mają konkretnego smaku i świetnie nadają się do koktajli. 

Semie lniane działa osłonowo i regulująco na błonę śluzową układu pokarmowego, oraz poprawia perystaltykę jelit. Dzięki zawartym  w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym zapobiega stanom zapalnym w organizmie i wspomaga odporność. Obniża poziom lipidów i cukru we krwi. 

Ostropest plamisty zawiera substancję zwaną sylimaryną, która jest zbiorem związków zaliczanych do flawonoidów. Sylimaryna stosowana jest w schorzeniach wątroby, wykazuje także silne właściwości antynowotworowe, może być pomocna przy leczeniu cukrzycy typu II.  Flawonolignany wykazują działanie oczyszczające z toksyn, odtruwające i ochronne dla wątroby.



Składniki: 
  • 1 banan 
  • 1 gruszka 
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone) 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 
  • 1 łyżeczka mielonego ostropestu plamistego 

Wykonanie: 

Banana i gruszkę obieramy.  Do blendera wkładamy maliny, pokrojonego w mniejsze kawałki banana i gruszkę, dojemy wodę i miksujemy. Na koniec dodajemy po łyżeczce mielonego siemienia lnianego i ostropestu. Na zdrowie :) 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz