Kiedy w piekarniku zamiast ciasta upieczesz plastikowy pojemnik, którego zeskrobanie zajmie Ci kolejne pół wieku a najlepsza jajecznica na zdjęciu przypomina glut to znak, że w kuchni rządzi dziś jakieś Licho i najbezpieczniej spędzić ten niedzielny ranek na kanapie z ciepłym szalem, nową książką i zdrowym koktajlem :) Dziś malinowy z siemieniem lnianym i ostropestem plamistym. Obydwie rośliny nie mają konkretnego smaku i świetnie nadają się do koktajli.
Semie lniane działa osłonowo i regulująco na błonę śluzową układu pokarmowego, oraz poprawia perystaltykę jelit. Dzięki zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym zapobiega stanom zapalnym w organizmie i wspomaga odporność. Obniża poziom lipidów i cukru we krwi.
Ostropest plamisty zawiera substancję zwaną sylimaryną, która jest zbiorem związków
zaliczanych do flawonoidów. Sylimaryna stosowana jest w schorzeniach wątroby, wykazuje także silne właściwości antynowotworowe, może być pomocna przy leczeniu cukrzycy typu II. Flawonolignany wykazują
działanie oczyszczające z toksyn, odtruwające i ochronne dla wątroby.
Składniki:
- 1 banan
- 1 gruszka
- 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka mielonego ostropestu plamistego
Wykonanie:
Banana i gruszkę obieramy. Do blendera wkładamy maliny, pokrojonego w mniejsze kawałki banana i gruszkę, dojemy wodę i miksujemy. Na koniec dodajemy po łyżeczce mielonego siemienia lnianego i ostropestu. Na zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz