sobota, 7 stycznia 2017

Pączki na piwie

Kto powiedział, że pączki tylko na Tłusty Czwartek ? W karnawale obowiązkowo a, że karnawał trwa w najlepsze zapraszam na najlepsze pączki na piwie. Tak,  na piwie właśnie. Mleka w nich co kot napłakał ;) Pączki są delikatne i lekkie. Wypróbujcie je koniecznie :) 




Składniki: 


  • 1 kg mąki pszennej 
  • 10 jaj - tylko żółtka 
  • 250 ml piwa `
  • 100 g drożdży lub 28 g drożdży instant 
  • 90 g cukru pudru 
  • 3 łyżki śmietany
  • 125 g masł  
  • cukier waniliowy (opcjonalnie) 
  • olej do smażenia 

Wykonanie: 

Jeśli używacie świeżych drożdży, należy rozpocząć od przygotowania rozczynu. 

Potrzebujemy: 

  • 100 g drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 łyżki maki pszennej 
  • 1/2 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka 
Do miski wkładamy cukier i pokruszone drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę i rozprowadzamy aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (około 20 min).  W tym czasie podgrzewamy piwo i  rozpuszczamy masło,  w osobnych naczyniach. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, ciepłe ale nie gorące piwo, rozpuszczone masło, na koniec drożdże instant  (jeśli tych używacie) lub wyrośnięty rozczyn z drożdży. Polecam wyrobić ciasto w mikserze używając haka do ciasta drożdżowego. Potrwa to około 15 min. Jeśli ktoś nie ma, zostaje metoda ręczna. Ciasto jest dość rzadkie, nie podsypujcie jednak mąki. Po około 20-30 min będzie odchodziło od ręki. Możecie wtedy przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 

Po tym czasie ciasto wyjmujemy  na blat, lekko wyrabiamy i dzielimy na małe kawałki (około 50 g). Teraz można pączki nadziać konfiturą lub dżemem. Ciasto lekki spłaszczamy nakładamy około łyżeczki nadzienia i dokładnie sklejamy formując kulkę. Odkładamy na posypany mąką blat lub ściereczkę. Jeśli będziemy nadziewać pączki po upieczeniu, teraz formujemy  kulki, przykrywamy ściereczką  i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 25 min.



W płaskim garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej do temperatury 175 C. Najlepiej  użyć do sprawdzenia temperatury termometru cukierniczego. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu osączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe nadziewamy konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 



Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz