Dosłownie to sernik z dodatkiem dyniowego puree, mocno pomarańczowy nie tylko ze względu na kolor:) Jeśli macie w domu dynię i pomarańcze, zachęcam do zrobienia. Oryginalny przepis znajdziecie na Moje Wypieki, ja go jednak lekko zmodyfikowałam bo pomarańcze o tej porze ładny mają tylko kolor ;)
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej - 3 łyżki, które zastępujemy kakao
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka śmietany
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 23 cm* wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut lub dłużej.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu tłustego lub półtłustego ( używam " Mój ulubiony " )
- 250 g mascarpone
- 5 dużych jajek
- 190 g drobnego cukru do wypieków
- jeden budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- 425 g puree z dyni
- skórka z dwóch pomarańczy (wyszorowanych szczoteczką) opcjonalnie pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i krótko, tylko do połączenia się, miksujemy. Możemy je także wymieszać rózgą kuchenną. Nie miksujemy zbyt długo aby nie napowietrzać sernika, który mocno urośnie a potem opadnie. Przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok 60 min w temperaturze 160 C lub dłużej. Po wyjęciu schładzam ( najlepiej przez całą noc). Minimalistycznie posypujemy cukrem pudrem i skórką pomarańczową.
Puree z dyni:
- Nieduża dynia o pomarańczowym, mączystym miąższu.
Dynię myjemy, wydrążamy łyżka środek z nasion, kroimy w mniejsze plastry, układamy w formie ( wyłożonej papierem do pieczenia ) lub naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią. Pieczemy ok godziny w 180 C. Dynia jest gotowa kiedy łatwo możemy nakłuć ją widelcem.
Upieczoną dynię studzimy i obieramy ze skórki. Miksujemy na gładkie puree lub przecieramy przez sitko. Ja użyłam dyni Hokkaido, puree było bardzo gęste. Można dolać odrobinę wody.
Gotowe puree można mrozić.
Ależ kremowy! Jeszcze nie miałam okazji jesc dyniowego sernika :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam, można go przygotować błyskawicznie :)
Usuń