O właściwościach zdrowotnych pokrzywy nie muszę nikogo przekonywać. Wykorzystuje się głownie liście i korzeń pokrzywy. Młode liście zrywamy od kwietnia do czerwca. Najlepiej 4 pierwsze z wierzchołka rośliny. Liście pokrzywy, szczególnie świeże, zawierają najwięcej związków biologicznie czynnych między innymi: beta-kroten, taniny, flawonoidy, garbniki, witaminę C, wapń, potas, żelazo, fosfor, selen, krzem, mangan, witaminę K, witaminy z grupy B. Pokrzywa ma działanie moczopędne, obniża poziom ciśnienia we krwi, pobudza układ odpornościowy a nawet łagodzi ból i redukuje stany zapalne. Napar z suszonej pokrzywy jest mało smaczny, ze świeżej też ale można ją wykorzystać w kuchni na inne sposoby. W zupie, w naleśnikach, pesto czy choćby prostym koktajlu. Dziś w Qchni Osobistej prosty koktajl z pokrzywą, zielonym winogronem i kiwi. Orzeźwiający, lekko pikantny z cytrusową nutą.
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- dwa kiwi
- filiżanka zielonych winogron
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
- duża garść świeżych pokrzyw
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Pokrzywy (tylko liście) myjemy, wkładamy do miski i zalewamy na chwilę wrzątkiem. Wyjmujemy i przekładamy szybko do zimnej wody, najlepiej z lodem, aby je zahartować. Odsączamy na sitku i przekładamy do blendera. Banana i kiwi obieramy. Kroimy i dodajemy do pokrzywy, dodajemy winogrona, otartą skórkę z wyszorowanej wcześniej cytryny oraz sok. Uzupełniamy wodą i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty można dodać więcej wody. Mam nadzieję, że będzie wam smakował :-)
PS. Nie zapomnijcie o rękawiczkach, pokrzywa parzy :)
Przepis bierze udział w akcji " Czas na pokrzywy ! 2017 "
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz