Pierogi z mięsem i pokrzywą to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Bardzo lubię pierogi z mięsem a dodatek pokrzywy czyni farsz ciekawszym i zdrowszym :) Mimo iż pracochłonne zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
Przygotowanie pierogów zaczynamy od przygotowania farszu. Można wykorzystać mięso, które pozostało z rosołu jak zrobiłam to ja.
Farsz:
- 500 g mięsa (może być wołowina, wieprzowina lub kurczak, ja użyłam mięsa z kury)
- 100 g liści pokrzywy ( tylko cztery pierwsze liście pokrzywy)
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- pęczek natki pietruszki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Do garnka wkładamy mięso i zalewamy wodą. Kiedy się zagotuje, mięso wyjmujemy, płuczemy a wodę wylewamy. Do czystego garnka nalewamy świeżą wodę, wkładamy mięso, warzywa, opaloną cebulę, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i natkę pietruszki. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny (lub do miękkości).
Pokrzywę płuczemy, następnie wkładamy na chwilę do wrzątku, a potem szybko do zimnej wody z lodem aby ją zahartować. Wyjmujmy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Po ugotowaniu mięso studzimy i obieramy z kości (jeśli był to np. kurczak). Mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i pokrzywą. Jeśli nie macie maszynki, wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Wystudzoną miksujemy z mięsem. Farsz doprawiamy czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt suchy dolewamy rosołu. Odradzam dolewanie wody. Powinien być wyraźnie słony i pikantny.
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 120 ml ciepłej wody (ale nie wrzącej)
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego lub wykładamy na stolnicę i wyrabiamy do otrzymania miękkiego elastycznego ciasta. Po tym czasie ciasto odkładamy na około 15 minut aby odpoczęło. Najlepiej zawinąć je w folię spożywczą. Pamiętajcie o tym, że 120 ml wody jest umowne. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, której użyjecie. Odpowiednie ciasto będzie miękkie, elastyczne a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki powietrza.
Przygotowane ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 2-3 milimetrów. Wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy ok łyżeczki farszu. Zlepiamy. Ja wycinam szklanką i zlepiam widelcem:) Przygotowane pierogi nakrywamy ściereczką aby nie wysychały. W tym czasie gotujemy w garnku wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy partiami pierogi. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 3 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajmy z masłem, śmietaną lub skwarkami z boczku i cebuli. Wybór postawiam Wam :)
lubię pierogi i lubię eksperymenty w kuchni! Twoje pierogi bardzo mi się podobają, może sama tez zrobię podobne
OdpowiedzUsuńDziękuję, moim zdaniem fajna odmiana od tradycyjnych. Polecam :)
Usuńale pyszne danie. Kocham pierogi z mięsem,a dodatek pokrzywy jest bardzo ciekawy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, myślę, że pokrzywa nadal jest niedoceniana w kuchni. Ja jej ostatnio nadużywam ;) Proporcje można naturalnie zmienić i dodać więcej pokrzywy. Farsz będzie ostrzejszy.
Usuńbardzo inspirujący wpis ! :) Niby coś klasycznego a jednak zaskakujące ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, cieszę się, że moja Qchnia inspiruje :)
OdpowiedzUsuń