niedziela, 14 maja 2017

Botwinka

Kto lubi botwinkę łapka w górę ;) Tak mówi moja siostrzenica, bardzo mi się to podoba. No to jedna łapka  już jest, bo ja bardzo. W ogóle lubię wszystkie wiosenne zupy. I na zimno i na ciepło. Będziemy do nich wracać jeszcze nie raz. Tymczasem zapraszam na botwinkę jaką jada się w Qchni Osobistej :-) 




Składniki: 

  • pół kury rosołowej ( może być kość - wędzona, wołowina lub indyk) 
  • dwie marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera 
  • jedna cebula 
  • natka pietruszki 
  • pęczek kopru 
  • pęczek botwinki 
  • 2 buraki
  • 2-3 ziemniaki 
  • 1/2 puszki białej fasoli (opcjonalnie) 
  • dwa liści laurowe 
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól 
  • cukier 
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny 
  • 1/2 szklanki domowego  kwasu buraczanego ( może być koncentrat barszczu w płynie) 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 


Mięso myjemy,  osuszamy na papierowym ręczniku. Do garnka wkładamy mięso i zalewamy wodą. Kiedy się zagotuje, mięso wyjmujemy, płuczemy a wodę wylewamy. Do czystego garnka nalewamy świeżą wodę, wkładamy mięso, warzywa, opaloną cebulę, liście laurowe,  kilka ziaren pieprzu i natkę pietruszki. Jeśli nie używacie   mięsa do innego dania ( pasztet, pierogi),   dobrze byłoby dołożyć w tym miejscu obrane buraki aby ugotowały się w całości. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny - półtorej lub do miękkości. 

Warzywa myjemy, buraki i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Wywar cedzimy, zostawiamy około 2 litrów, resztę można ewentualnie zamrozić. Wkładamy pokrojone buraki i ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Jeśli ktoś ugotował buraki wcześniej, kroi je w kostkę i dodaje kiedy ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pokrojoną botwinkę i osączoną  fasolę. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy solą, cukrem i octem. Posypujemy dużą ilością kopru. Rozlewamy na talerze. Dodajemy po łyżce kwaśnej śmietany. Smacznego :-) 



2 komentarze:

  1. Mam w planie w najbliższych dniach zrobić coś z botwinek :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że będzie smakować:)

      Usuń