czwartek, 7 grudnia 2017

Biszkopt z musem serowo-jogurtowym

Biszkopt to nie jest moje ulubione ciasto,  ja jestem zdecydowanie sernikowa. Ale biszkopt z lekkim serowo-jogurtowym musem, galaretką i owocami to i owszem. A nawet bardzo ;-)  W sezonie jest ze świeżymi owocami (maliny, truskawki, borówki), zimą wykorzystuję owoce z puszki lub mrożone. Ciasto jest lekkie, proste i niezwykle smaczne, niby klasyka a jednak nie. Polecam. 



Składniki: 


Biszkopt: 
  • 4 duże jajka * 
  • 100 g cukru 
  • 90 g mąki pszennej 
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli lub cukru 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę  pokojową. 

Do misy miksera wkładamy białka, dodajemy szczyptę soli lub cukru i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajmy łyżka po łyżce cukier aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodajemy żółtka i ubijamy. Do masy dodajmy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia składników. 

Formę 25 x 37 cm ( u mnie tortownica 27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, masę biszkoptową wykładamy do formy, wyrównujemy  i wkładamy do piekarnika nagrzanego  do temperatury 170-175 C. Pieczemy ok 18-20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuszczamy z wysokości ok 30 na podłogę aby był równy. Może ten etap pominąć. Wystudzić. 

Mus serowo-jogurtową: 

  • 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego, schłodzonego  
  • 200 sera białego trzykrotnie zmielonego (użyłam Mój Ulubiony), schłodzonego  
  • 500 ml śmietany 30-36 %, schłodzonej 
  • 18 g żelatyny 
  • 70 ml zimnej wody 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.  W misie miksera umieścić 150 g jogurtu naturalnego oraz ser, dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Ubić lekko. 

Pozostały jogurt lekko podgrzać, namoczoną żelatynę podgrzać (ale nie można dopuścić do zagotowania, straci swoje właściwości żelujące), dodać do ciepłego  jogurtu i wmieszać.  Przestudzić, dodać do masy serowo-jogurtowej. W osobnej misie ubić śmietanę, partiami dodawać do masy delikatnie mieszając aby śmietana nie opadła. 


Ponadto: 
  • 1 puszka brzoskwiń ( 820 g) 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
  • 3/4 litra wody 
  • poncz: syrop z brzoskwiń, sok z jednej cytryny 
Wykonanie: 

Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w cienkie plastry, odkładamy na bok.  Galaretkę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. 

Biszkopt po wystudzeniu oddzielamy nożykiem od boków formy, zdejmujemy delikatnie  papier. Układamy w formie i nasączamy ponczem ( syrop z brzoskwiń mieszamy z sokiem z cytryny, w razie potrzeby można rozcieńczyć wodą), na nasączony spód wykładamy mus serowo-jogurtowy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do stężenia. Na stężonym spodzie układamy brzoskwinie, zalewamy galaretką i odkładamy do stężenia, można użyć do dekoracji również innych owoców. U mnie pestki granatu.  

Ciasto przechowujemy w lodówce. 





Przepis inspirowany Kostką jogurtową z Moich Wypieków. 

* Biszkopt przygotowałam z 3 jajek. 




2 komentarze: