sobota, 17 lutego 2018

Bułeczki plecione nocne

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam te bułeczki na zdjęciu, stwierdziłam, że koniecznie muszę je kiedyś upiec. Wyglądały bardzo smacznie a przepis wydawał się banalnie prosty. I jest faktycznie prosty a bułeczki chrupiące i smaczne. Może zrobicie je  jutro na śniadanie ? :-)



Składniki na 12 bułeczek: 


  • 500 g mąki pszennej ( użyłam typ 500) 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 40 g drożdży świeżych 
  • 125 ml mleka 
  • 125 ml wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1/3 szklanki oleju 
Do posmarowania: 
  • jedno żółtko ( roztrzepane z łyżką mleka lub wody) 
  • mak, sezam, czarnuszka lub inne ulubione nasiona



Wykonanie

Dzień pierwszy ( wieczorem). W garnuszku podgrzać mleko, dodać drożdże i wymieszać aby nie było grudek. Następnie oddać 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżeczki cukru. Odstawić na chwilę aby drożdże zaczęły pracować. 

Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodać sól, letnią wodę oraz olej. Na koniec dodać drożdże. Wymieszać (najlepiej w misie miksera, hakiem do chleba) aż ciasto zacznie odchodzić od miski (ok. 5 minut). Ciasto jest dość elastyczne. 

Miskę posmarować delikatnie olejem, przełożyć do niej ciasto i przykryć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na noc (10-12 godzin). 

Dzień drugi (rano). Ciasto wyjąć z lodówki, jest lekko twarde ale po kilku minutach stanie się elastyczne i miękkie. Zgnieść aby odgazować i podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25-30 cm. Z wałeczka uformować bułeczki w następujący sposób: zrobić pętelkę z dziurką w środku, tak, aby pozostały dosyć długie końcówki, następnie końcówkę przeplecioną od dołu włożyć od góry do dziurki, a tę od góry przepleść od dołu, również do dziurki. 

Uwierzcie mi nie jest to wcale skomplikowane :-) 











Po uformowaniu bułeczek  układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i  odkładamy je na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą i posypujemy ziarninami.  Pieczemy ok 20 min. Upieczone studzimy na kratce. Smakują pysznie z masłem i miodem albo konfiturą. Są po prostu pyszne:-) 



Przepis ze zmianami pochodzi z bloga Smaczna Pyza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz