Lubię kruche ciasto. Przepis na ma ponad 20 lat, w oryginale był to kruche ciasto do szarlotki ( nazywanej Szarlotką Księgowej, bo przepis pochodził od zaprzyjaźnionej księgowej:) ale ja wykorzystuję je prawie do wszystkiego ;-)
Próbowałam wielu kruchych ciast ale moim zdaniem to jest najlepsze. Dziś kruche ciasto z wiśniami. Do wiśni nie dodałam cukru, dzięki temu ciasto było przyjemnie orzeźwiające i świetnie się komponowało ze słodką bezą :-)
Próbowałam wielu kruchych ciast ale moim zdaniem to jest najlepsze. Dziś kruche ciasto z wiśniami. Do wiśni nie dodałam cukru, dzięki temu ciasto było przyjemnie orzeźwiające i świetnie się komponowało ze słodką bezą :-)
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 125 g cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie cukier waniliowy, olejek migdałowy lub śmietankowy
Wykonanie:
Obie mąki przesiewamy i mieszamy, zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę z masłem, staramy się jak najdrobniej, dodajemy cukier puder i mieszamy. Możemy rozetrzeć grzbietem łyżki. Dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schładzamy ok 30-60 min.
Formę do ciasta o wymiarach 39 x 23,5 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kroimy w plastry, wylepiamy formę. Przed pieczeniem nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy w nagrzanym do 160-180 stopni** piekarniku, wyjmujemy, posypujemy delikatnie tartą bułką.
Nadzienie:
- 1500 g wiśni wydrylowanych
- 100- 150 g cukru
- 5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
Wiśnie drylujemy i mieszamy z cukrem i mąką.
Beza:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
Wszystkie składniki na bezę powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijanie. Kiedy białka się lekko spienią dodajemy szczyptę soli i ubijamy dalej. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy cukier, łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Piana musi być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką.
Na podpieczony spód wykładamy przygotowane wcześniej wiśnie. Wyrównujemy. Na wiśnie wykładamy pianę, którą oprószamy płatkami migdałów. Umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i natychmiast obniżamy temperaturę do 140 stopni ** (termoobieg). Pieczemy ok godziny do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Studzimy w uchylonym piekarniku.
* Ciasto podzieliłam na dwie części. Połowę zamroziłam. Forma miała średnicę 23-24 cm.
** Każdy piekarnik jest inny, u mnie 160 stopni bez termoobiegu to dla kruchego ciasta idealna temperatura. Dla bezy jest to 130 stopni (termoobieg).
A wiśnie to mogą być mrożone
OdpowiedzUsuńTak, mogą być mrożone, trzeba je wtedy najpierw rozmrozić i osączyć na sicie. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń