czwartek, 6 lipca 2017

Porzeczki pod kruszonką

Porzeczki pod kruszonką to nic innego jak angielskie crumble.  Ten bardzo popularny deser narodził się podczas II Wojny Światowej będąc alternatywą dla ciasta, ze składnikami na które  w tamtym czasie był duży problem. Deser jest bardzo popularny na świecie, również w Polsce. Lubię go za jego prostotę, kilka składników: sezonowe owoce, kruszonka i cukier. Po prostu pyszny. Dziś w Qchni crumble z czerwoną porzeczką. 



Składniki: 

Kruszonka: 

  • 150 g mąki pszennej 
  •   75 g cukru 
  • 100 g masła 
  • szczypta cynamonu 
Nadzienie porzeczkowe: 
  • 300 g czerwonych porzeczek 
  •   50 g cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Wykonanie: 

Do miski włożyć cukier, mąkę, cynamon i masło. Wyrobić na kruszonkę.  Przygotować naczynia do zapiekania (u mnie 3 małe ), wysmarować masłem. Owoce wymieszać z cukrem i mąką. Rozłożyć w naczyniu i posypać równomiernie kruszonką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C stopni. Piec ok 30-40 min aż kruszonka będzie złota. Jeśli użyjecie mniejszych naczyń naczyń czas pieczenia należy skrócić. 

Najsmaczniejsza na ciepło,  ale można też podawać przestudzoną z gałką lodów :) 


Smacznego:) 

4 komentarze:

  1. Najlepszy letni deser! Nie ma to jak kwaśne porzeczki i słodka kruszonka :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się w 100% :) Każde owoce pod kruszonką są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z porzeczkami nie jadłam, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lena, tak jak napisała Natalie kwaśne porzeczki świetnie komponują się ze słodką kruszonką. Koniecznie do zrobienia póki jeszcze są porzeczki, choć z mrożonych też kiedyś robiłam i wyszło niezłe :)

      Usuń