Porzeczki pod kruszonką to nic innego jak angielskie crumble. Ten bardzo popularny deser narodził się podczas II Wojny Światowej będąc alternatywą dla ciasta, ze składnikami na które w tamtym czasie był duży problem. Deser jest bardzo popularny na świecie, również w Polsce. Lubię go za jego prostotę, kilka składników: sezonowe owoce, kruszonka i cukier. Po prostu pyszny. Dziś w Qchni crumble z czerwoną porzeczką.
Składniki:
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 100 g masła
- szczypta cynamonu
Nadzienie porzeczkowe:
- 300 g czerwonych porzeczek
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Do miski włożyć cukier, mąkę, cynamon i masło. Wyrobić na kruszonkę. Przygotować naczynia do zapiekania (u mnie 3 małe ), wysmarować masłem. Owoce wymieszać z cukrem i mąką. Rozłożyć w naczyniu i posypać równomiernie kruszonką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C stopni. Piec ok 30-40 min aż kruszonka będzie złota. Jeśli użyjecie mniejszych naczyń naczyń czas pieczenia należy skrócić.
Najsmaczniejsza na ciepło, ale można też podawać przestudzoną z gałką lodów :)
Smacznego:)
Najlepszy letni deser! Nie ma to jak kwaśne porzeczki i słodka kruszonka :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zgadzam się w 100% :) Każde owoce pod kruszonką są świetne :)
OdpowiedzUsuńz porzeczkami nie jadłam, pycha:)
OdpowiedzUsuńLena, tak jak napisała Natalie kwaśne porzeczki świetnie komponują się ze słodką kruszonką. Koniecznie do zrobienia póki jeszcze są porzeczki, choć z mrożonych też kiedyś robiłam i wyszło niezłe :)
Usuń