Jest upał, w sumie nie chce mi się gotować ale zawsze mam ochotę na coś lekkiego i słodkiego. W lodówce zalegało mleko kokosowe, serek mascarpone i likier kokosowy. Kiedyś widziałam na Moich Wypiekach sernik na zimno Pina Colada. Wystarczy pół godziny aby cieszyć się pysznym deserem :)
Składniki na spód:
- 150 g ciastek kokosowych
- 30 g wiórków kokosowych
- 60 g masła w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Wiórki kokosowe doprażyć na suchej patelni do zezłocenia. Dodać ciastka, masło i zmksować/pokruszyć do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i schłodzić ok 30 min. w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu tłustego ( użyłam jak zawsze " Mój ulubiony ")
- 250 g serka mascarpone
- 250 mi śmietanki kokosowej 22% ( mleko kokosowe, ale tylko ta gęsta część)
- 70 g cukru pudru
- 80 ml likieru kokosowego
- 20 g żelatyny w proszku
- 70 ml wody
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie można doprowadzić do wrzenia bo straci swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika, lekko wystudzić.
W misie miksera umieścić ser, mascarpone i śmietanę kokosową. Zmiksować. Dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Dodać likier kokosowy i ponownie zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę lub dwie masy serowej, dokładnie wymieszać a następnie dodać o masy serowej i dokładnie zmiksować.
Wylać na zimną masę ciasteczkową i odłożyć do stężenia.
Dodatkowo:
- puszka ananasów
- galaretka o smaku ananasowym
- wiórki, płatki kokosowe ( użyłam liofilizowanych ananasów, możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością )
Ananasy osączyć, ułożyć na wierzchu sernika. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Przestudzić. Wylać na wierzch sernika. Odłożyć do lodówki do stężenia.
Przed podaniem udekorować wiórkami, płatkami bądź owocami ananasa.
Niektórzy twierdzili, że następnego dnia sernik jest jeszcze lepszy ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz