Składniki:
- 200 g wątróbek drobiowych
- 150 g truskawek
- 50 ml octu balsamicznego
- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 4 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- oliwa
- 100 g rukoli
- ząbek czosnku
- mała bagietka
Wykonanie:
Wątróbkę dokładnie oczyścić i oprószyć pieprzem. Natrzeć oliwą. Po 15 minutach obsmażyć na patelni. Wątróbki zdjąć z patelni i przesmażyć pokropioną w kostkę cebulę. Zalać octem balsamicznym, dodać tymianek. Gotować ok. 3 min na wolnym ogniu, do odparowania połowy octu. Dodać 2 łyżki masła i miód. Gotować aż całość zgęstnieje. Dodać wątróbki i pokrojone truskawki.
Delikatnie zamieszać otaczając wątróbki i truskawki sosem. Podawać z rukolą i czosnkową grzanką.
Grzanki:
Masło rozetrzeć z czosnkiem i tymiankiem. Bagietkę pokroić, posmarować masłem. Piec ok. 6-8 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Zdecydowanie polecam zjeść na ciepło :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz