Domowa granola to pieczona w piekarniku mieszanka płatków, pestek, orzechów i miodu. Z dodatkiem cynamonu, syropu klonowego lub cukru. Granolę robię od jakiegoś czasu. Dodaję do niej suszone morele, rodzynki i skórkę pomarańczową. Czasem suszone jabłka.
Jeśli chodzi o dodatki, obwiązuje całkowita dowolność ;)
Składniki:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok 150 C. Pamiętajcie, że temperatura jest umowna. Niestety każdy " grzeje " inaczej " Płatki, pestki, wiórki kokosowe, sezam oraz orzechy umieszczamy w misce. Mieszamy. Dodajemy cynamon i sól. Do miski wlewamy rozpuszczony w herbacie miód z sokiem cytrynowym. Mieszamy aż składniki się połączą. Na płaską blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na papier wykładamy cienko masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 min. Po 10 min. mieszamy i pieczemy dalej. Czynność powtarzamy co ok. 10 min. Kiedy mieszanka będzie złota, wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na niej bakalie: rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, pokrojone morele lub jabłka. Wystudzoną przykładamy do szczelnego pojemnika lub papierowej torebki.
Podajemy z jogurtem naturalnym, musem owocowym lub owocami. Smacznego:)
Przepis, ze zmianami, pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
Jeśli chodzi o dodatki, obwiązuje całkowita dowolność ;)
Składniki:
- 2 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 2/3 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/4 szklanki sezamu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek miodu
- 1/3 szklanki naparu z czarnej herbaty z cytryną lub soku pomarańczowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki rodzynek
- 10 - 15 moreli naturalnie suszonych
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok 150 C. Pamiętajcie, że temperatura jest umowna. Niestety każdy " grzeje " inaczej " Płatki, pestki, wiórki kokosowe, sezam oraz orzechy umieszczamy w misce. Mieszamy. Dodajemy cynamon i sól. Do miski wlewamy rozpuszczony w herbacie miód z sokiem cytrynowym. Mieszamy aż składniki się połączą. Na płaską blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na papier wykładamy cienko masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 min. Po 10 min. mieszamy i pieczemy dalej. Czynność powtarzamy co ok. 10 min. Kiedy mieszanka będzie złota, wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na niej bakalie: rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, pokrojone morele lub jabłka. Wystudzoną przykładamy do szczelnego pojemnika lub papierowej torebki.
Podajemy z jogurtem naturalnym, musem owocowym lub owocami. Smacznego:)
Przepis, ze zmianami, pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz