Sezon grillowy w pełni i pojawiło się zapotrzebowanie na ciasto. Letnie, nieskomplikowanie i najlepiej z owocami. A może sernik ... rodzinie się nie odmawia:) A, że kupiłam ostatnio za dużo moreli to wybór okazał się oczywisty. Morele świetnie się komponują ze słodkim serem i mocno kakaową kruszonką. Wypróbujcie koniecznie. Do przygotowania w 10 minut :)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera ( użyłam " Mój ulubiony " z OSM Wieluń )
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy (40 g)
Dodatkowo ok. 800 g moreli.
Wykonanie:
Wykonanie:
Mąkę, kakao i proszek przesiewamy do miski, dodajmy cukier i masło. Wyrabiamy palcami na kruszonkę. Połowę kruszonki wkładamy do tortownicy (25-26 cm), delikatnie ubijamy i podpiekamy ok 10-15 minut w temperaturze 175-180 stopni.
Ser wkładamy do misy miksera, dodajmy cukier, jajka i budyń i mieszamy do połączenia się składników. Można też wymieszać rózgą kuchenną. Nie mieszamy zbyt długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Napowietrzony wyrośnie i opadnie.
Morele myjemy, kroimy na połowę i wyjmujemy pestki.
Na podpieczony spód wykładamy ser, na serze układamy morele (dziurką do góry) i posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy w nagrzanym do 175-180 stopni piekarniku około 60 -70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Źródłem inspiracji był ten przepis .
Rewelacja! :) Mega zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń