" W rejonie Jerozolimy można znaleźć niezliczoną ilość przypraw, a każda z nich jest inna, zależnie od dostępnych roślin i ziół, lokalnych upodobań smakowych i przeznaczenia. Baharat czyli po arabsku po prostu przyprawy, jest używany do przyprawiania mięs, ryb, gulaszów oraz przeróżnych dań z warzyw strączkowych i ziaren " Tyle Yotam Ottolenghi w swojej książce " Jerozolima" Przepis na baharat pochodzi właśnie z tej książki. W całym domu pachnie kuminem, kardamonem i cynamonem. Młynek, kilka przypraw i poczujecie się jak w Jerozolimie :)
Składniki:
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 mała laska cynamony, połamana na kawałki
- 1/2 łyżeczki całych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- 1 łyżeczka strączków kardamonu
- 1/2 gałki muszkatołowej startej
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wkładamy do młynka do przypraw lub moździerza i mielimy na drobny proszek. Ze względu na kardamon młynek jest lepszym rozwiązaniem bo w moździerzu trudno jest rozdrobnić łuski kardamonu. Można go wtedy zastąpić mielonym kardamonem. Przyprawę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku do 8 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz