poniedziałek, 24 lipca 2017

Baharat

" W rejonie Jerozolimy można znaleźć niezliczoną ilość przypraw,  a każda z nich jest inna, zależnie od dostępnych roślin i ziół, lokalnych upodobań smakowych i przeznaczenia. Baharat czyli po arabsku po prostu przyprawy, jest używany do przyprawiania mięs, ryb, gulaszów oraz przeróżnych dań z warzyw strączkowych i ziaren " Tyle Yotam Ottolenghi w swojej książce " Jerozolima" Przepis na baharat pochodzi właśnie z tej książki. W całym domu pachnie  kuminem, kardamonem i cynamonem.  Młynek,  kilka przypraw i poczujecie  się jak w Jerozolimie :) 



Składniki: 

  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry 
  • 1 mała laska cynamony, połamana na kawałki 
  • 1/2 łyżeczki całych goździków 
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
  • 2 łyżeczki nasion kuminu 
  • 1 łyżeczka strączków kardamonu 
  • 1/2 gałki muszkatołowej startej 
Wykonanie: 

Wszystkie przyprawy wkładamy do młynka do przypraw lub moździerza i mielimy na drobny proszek. Ze względu na kardamon młynek jest lepszym rozwiązaniem bo w moździerzu trudno jest rozdrobnić łuski kardamonu. Można go wtedy  zastąpić mielonym kardamonem.  Przyprawę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku do 8 tygodni. 




Tym wpisem rozpoczynamy w Qchni  akcję " Kuchnia Bliskiego Wschodu ". W końcu trzeba czymś te potrawy doprawić ;)
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz