Grzyby w Qchni goszczą często. Uwielbiam je zbierać i choć obieranie bywa męczące to warto. Mrożone, suszone albo marynowane. W tym roku zapragnęłam także ukisić, o ile trafią mi się rydze :) Póki co prosty przepis na sos z kurek. Jedne z najsmaczniejszych, moim zdaniem, grzybów.
Składniki:
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 2-3 łyżki masła lub olej
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 500 ml śmietany 30-36 %
- sok z połowy cytryny
- łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby czyścimy, możemy je też delikatnie umyć. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło dodajmy cebulę i czosnek. Delikatnie przesmażamy, dodajmy oczyszczone grzyby i smażymy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i śmietanę. Gotujemy aż sos będzie gęsty. Można też sos zagęścić łyżką mąki (sama tego nie robię, czekam aż sos sam zgęstnieje). Mąkę rozprowadzamy 3 łyżkami zimnej wody, wlewamy do sosu energicznie mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy sola i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.
ach te kurki...zawsze skradną serce <3
OdpowiedzUsuńI to nie jedno :) Szkoda, że tak mało tych kurek udało mi się uzbierać ...
Usuń