sobota, 19 listopada 2016

Udka z kaczki z jabłkami

Na Św. Marcina jest gęsina, na Św. Renatę kaczka :) Kaczka z jabłkami a właściwie nóżki z kaczki z jabłkami. Jakoś trudno było mi zdecydować kto ma otrzymać skrzydełko a kto nóżkę z kaczki. Krakowskim targiem były tylko nóżki ;) I jabłka... uwierzcie mi jabłka są najlepsze ... 



Składniki: 
  • 4 udka z kaczki 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • sól 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 2 - 3 duże jabłka 
Wykonanie: 


Udka z kaczki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. W moździerzu ucieramy czosnek z solą. Osuszone udka nacieramy solą z czosnkiem i obficie posypujemy majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie i szczelnie owijamy folią spożywczą. Odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, udka odkrywamy i obkładamy kwaśnymi jabłkami, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Najlepiej aby jabłka pozostały w całości ale mogą być połówki.  Nakrywamy pokrywą lub folią aluminiową. Pieczemy ok godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aby mięso ładnie się zrumieniło. Podajemy z jabłkiem :) 



Przepis bierze udział w akcji  #Ambition z dbałością.  
Moi czytelnicy otrzymają na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar 10 % rabatu na produkty Ambition. ( rabat obowiązuje do 31.12.2016 r. )

Ambition z dbałością

2 komentarze:

  1. Pięknie to wygląda. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/20/zapiekanka-ryzowa-z-brokulami-cukinia-i-selerem-naciowym/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło usłyszeć takie słowa od kogoś, kto robi tak piękne zdjęcia jak Ty:) Kaczka też się poleca ;)

      Usuń