niedziela, 20 listopada 2016

Zupa pomidorowa

Kiedy byłam dzieckiem to najlepszą zupę pomidorową jadłam u sąsiadów:) Nie wiem co było jej sekretem, świeże pomidory, dobra śmietana, wiejska kura  a może po prostu gdzieś zawsze lepiej smakowało.  To dziś drug wpis w koncercie życzeń. Bardzo proszę. Zupa pomidorowa, Królowa Poniedziałku  rodem z miasta Łodzi ;) 



Składniki: 

  • pół kury rosołowej 
  • dwie marchewki 
  • jedna pietruszka 
  • kawałek selera 
  • pół pora 
  • pęczek natki pietruszki 
  • sól 
  • 3-3,5 litra wody 
  • kilogram pomidorów ( mogą być z puszki ) 
  • łyżka koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie) 
  • 100-150 ml śmietany 18% 
  • 2 łyżki  mąki pszennej 
  • makaron/ ryż 
Wykonanie: 

Mięso myjemy i dzielimy na porcje, nie będę was oszukiwać, trzeba mieć nieco wprawy aby to sprawnie pokroić. Pokrojone wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, mięso wyjmujemy z garnka, wodę wylewamy, mięso płuczemy z szumowin i zalewamy czystą wodą. Dodajemy obrane warzywa, natkę pietruszki, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok 1-1,5. W tym czasie świeże pomidory obieramy ze skóry, kroimy drobno i rozgotowujemy w garnku i przecieramy przez sitko. Jeśli macie pomidory ze słoika lub z puszki wystarczy je drobno pokroić i przetrzeć przez sitko. Ja po prostu używam do tego blendera bo lubię w zupie kawałki pomidorów. Dzieci mojej siostry nie, zatem konieczne jest przetarcie pomidorów przez sitko. 



Kiedy rosół jest gotowy,  wyjmujemy mięso i warzywa z garnka. Mięso można dodać do pasztetu np. ale o tym innym razem. Dodajemy przetarte pomidory, koncentrat i zagotowujemy. Zupę zaprawiamy mąką. Łyżkę mąki roztrzepujemy w 100 ml wody i wlewamy do zupy.  Kiedy zupa się zagotuje dodajemy śmietanę. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę dodając stopniowo ciepłą zupę. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy.  Zupę doprawiamy solą, podajemy z grubym makaronem lub ryżem :) 



Smacznego :) 

PS. Fotografia produktowa nie jest moja mocną stroną ale pomidory w słoiku domowe :) 

3 komentarze: