niedziela, 6 listopada 2016

Zupa ogórkowa

W ubiegłym tygodniu przywiozłam świeże zapasy kiszonych ogórków. Moja Mama jest mistrzynią kiszonych ogórków i nikt lepszych nie robi. A jesienią nie ma nic lepszego jak taka właśnie domowa ogórkowa z ziemniaczkami. Przepis prosty a zupa pyszna. Zapraszam :)  


Składniki: 
  • 500 g żeberek wieprzowych, może być podudzie z indyka albo szyja 
  • włoszczyzna ( jedna większa marchewka, jedna pietruszka, kawałek selera, pół pora, kilka gałązek świeżej pietruszki ) 
  • 5-6 ziemniaków 
  • 6-7 kiszonych ogórków 
  • ok 100 ml kwaśnej śmietany 
  • pieprz 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • sól 
  • 2-2,5 litra wody 
Wykonanie: 

Mięso myjemy, wkradamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, wyjmujemy mięso  z garnka, wodę wylewamy, mięso płuczemy z szumowin i zalewamy czystą wodą. Dodajemy sól, obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i liście pietruszki. Gotujemy na małym ogniu ok godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy ok 15-20 min do miękkości ziemniaków. Ogórki ścieramy na tarce, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok 10 min aż będą miękkie. Odstawiamy zupę z ognia. Wyjmujemy włoszczyznę oraz mięso, które obieramy z kości i dodajemy do zupy. Marchew możemy zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę  i dodać do zupy. Do śmietany dodajemy stopniowo ciepłą zupę aby ją zahartować. Tak zahartowaną wlewamy do zupy i mieszamy. Posypujemy koperkiem lub natką pietruszki. 
Smacznego :) 





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz