W ubiegłym tygodniu przywiozłam świeże zapasy kiszonych ogórków. Moja Mama jest mistrzynią kiszonych ogórków i nikt lepszych nie robi. A jesienią nie ma nic lepszego jak taka właśnie domowa ogórkowa z ziemniaczkami. Przepis prosty a zupa pyszna. Zapraszam :)
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych, może być podudzie z indyka albo szyja
- włoszczyzna ( jedna większa marchewka, jedna pietruszka, kawałek selera, pół pora, kilka gałązek świeżej pietruszki )
- 5-6 ziemniaków
- 6-7 kiszonych ogórków
- ok 100 ml kwaśnej śmietany
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- 2-2,5 litra wody
Wykonanie:
Mięso myjemy, wkradamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, wyjmujemy mięso z garnka, wodę wylewamy, mięso płuczemy z szumowin i zalewamy czystą wodą. Dodajemy sól, obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i liście pietruszki. Gotujemy na małym ogniu ok godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy ok 15-20 min do miękkości ziemniaków. Ogórki ścieramy na tarce, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok 10 min aż będą miękkie. Odstawiamy zupę z ognia. Wyjmujemy włoszczyznę oraz mięso, które obieramy z kości i dodajemy do zupy. Marchew możemy zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę i dodać do zupy. Do śmietany dodajemy stopniowo ciepłą zupę aby ją zahartować. Tak zahartowaną wlewamy do zupy i mieszamy. Posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz