niedziela, 20 listopada 2016

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Ostatnio dyskutowaliśmy z kolegą w pracy na temat barszczu czerwonego. Rozważania dotyczyły tego czy z uszkami czy czysty. Ani czysty ani z uszkami powiedział kolega, ze śmietaną i ziemniakami !  A ziemniaki na osobnym talerzyku ze skwarkami dodał kolega a ja chyba miałam głupią minę bo w życiu czegoś takiego nie jadłam. Pomyślałam, że nie ma się co dziwić tylko ugotować i sprawdzić :-) Kuchnia jest osobista i będzie na jednym talerzu. Bardzo proszę efekt jest taki a ja mam miłą odmianę dla klasycznego barszczu :-) 



Składniki: 
  • porcja rosołowa lub szyja z indyka ( może też być kawałek pręgi wołowej ) 
  • dwie marchewki 
  • jedna pietruszka 
  • kawałek selera 
  • pół pora 
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki 
  • 4-5 kulek ziela angielskiego 
  • 3-4 kulki czarnego pieprzu 
  • 5-6  buraków czerwonych 
  • 100 ml śmietany 18% 
  • cukier
  • sok z cytryny 
  • sól 
  • szczypta majeranku 
  • 2-3 litr wody 
  • 1/2 kg ziemniaków 
  • łyżka masła
Wykonanie: 

Mięso myjemy i kroimy na porcje.  Pokrojone wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, mięso wyjmujemy z garnka, wodę wylewamy, mięso płuczemy z szumowin i zalewamy czystą wodą. Dodajemy obrane warzywa,  natkę pietruszki, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny. W tym czasie obieramy buraki i kroimy w plastry. Kiedy rosół jest gotowy, wyjmujemy mięso i warzywa, dodajemy buraki i  gotujemy aż barszcz będzie miał piękny czerwony kolor. (ok. 40 min.) Dodajemy sok z cytryny, cukier,  sól i szczyptę majeranku. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę dodając stopniowo do niej ciepłą zupę, tak zahartowaną wlewamy do barszczu. 


Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodajemy łyżkę masła i ubijamy na gładkie puree.  Na talerz nakładamy dużą łyżkę ziemniaków,  delikatnie nalewamy barszczu. Możemy też ziemniaki polać tłuszczem ze skwarkami z boczku i cebulką. Wybór pozostawiam Wam :) Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz