Ostatnio dyskutowaliśmy z kolegą w pracy na temat barszczu czerwonego. Rozważania dotyczyły tego czy z uszkami czy czysty. Ani czysty ani z uszkami powiedział kolega, ze śmietaną i ziemniakami ! A ziemniaki na osobnym talerzyku ze skwarkami dodał kolega a ja chyba miałam głupią minę bo w życiu czegoś takiego nie jadłam. Pomyślałam, że nie ma się co dziwić tylko ugotować i sprawdzić :-) Kuchnia jest osobista i będzie na jednym talerzu. Bardzo proszę efekt jest taki a ja mam miłą odmianę dla klasycznego barszczu :-)
Składniki:
- porcja rosołowa lub szyja z indyka ( może też być kawałek pręgi wołowej )
- dwie marchewki
- jedna pietruszka
- kawałek selera
- pół pora
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 3-4 kulki czarnego pieprzu
- 5-6 buraków czerwonych
- 100 ml śmietany 18%
- cukier
- sok z cytryny
- sól
- szczypta majeranku
- 2-3 litr wody
- 1/2 kg ziemniaków
- łyżka masła
Wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy na
porcje. Pokrojone wkładamy do dużego
garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, mięso wyjmujemy z
garnka, wodę wylewamy, mięso płuczemy z szumowin i zalewamy czystą wodą.
Dodajemy obrane warzywa, natkę
pietruszki, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny. W tym czasie
obieramy buraki i kroimy w plastry. Kiedy rosół jest gotowy, wyjmujemy mięso i
warzywa, dodajemy buraki i gotujemy aż
barszcz będzie miał piękny czerwony kolor. (ok. 40 min.) Dodajemy sok z
cytryny, cukier, sól i szczyptę majeranku. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę. W osobnym
naczyniu mieszamy śmietanę dodając stopniowo do niej ciepłą zupę, tak
zahartowaną wlewamy do barszczu.
Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą
i gotujemy. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodajemy łyżkę masła i ubijamy
na gładkie puree. Na talerz nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, delikatnie nalewamy barszczu. Możemy też ziemniaki polać tłuszczem ze skwarkami z boczku i cebulką. Wybór pozostawiam Wam :) Smacznego :)
Gotuję identycznie.Pycha
OdpowiedzUsuńGotuję identycznie. Pycha
OdpowiedzUsuń