Bułeczki są pyszne, nie ważne czy są z truskawkami czy jagodami czy brzoskwinią z puszki, zawsze smakują tak samo dobrze. Nawet 275 zdjęć później są tak samo smaczne :D. Możecie mi wierzyć, albo nie, zrobienie zdjęcia okazało się trudniejsze niż upieczenie bułeczek, pieczenie jest banalnie proste :)
Składniki:
- 2 jajka + 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 100 cukru
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant (użyłam instant)
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- łyżeczka ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie)
- 4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 150 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g masła ( miękkiego)
- 75 g cukru
W miseczce mieszamy wiórki kokosowe i mąkę z masłem, dodajemy cukier. Rozcieramy palcami na kruszonkę. Jeśli będzie zbyt wilgotna dodajmy odrobinę mąki.
Wykonanie:
Jeśli użyjemy świeżych drożdży należy przygotować najpierw rozczyn.
Potrzebujemy:
- 25 g drożdży
- 1 łyżkę cukru
- 1 łyżkę mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka
Do miski wkładamy cukier i pokruszone drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę i rozprowadzamy aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (około 10 min).
Drożdże instant zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na ok. 5 minut. Do miski wkładamy mąkę, rozpuszczone masło, cukier, jajka i mleko z drożdżami. Jeśli używamy świeżych drożdży rozczyn dodajemy na końcu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto wyrabiamy aby odchodziło od ręki. Po tym czasie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Truskawki obieramy i kroimy. Dużą blachę wykładamy lekko natłuszczonym papierem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 16 części, lekko spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy. W każdej bułeczce robimy dnem szklanki lub kieliszka wgłębienie (trzeba mocno docisnąć, dno szklanki lub kieliszka można wcześniej oprószyć mąką, będzie łatwiej zrobić wgłębienie) i posypujemy lekko bułką tartą (można pominąć) następnie układamy truskawki, posypujemy obficie kruszonką i odstawiamy na ok 10-15 minut do wyrośnięcia Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Bułeczki pieczemy ok 25 minut.
Oprószamy cukrem pudrem.
Sa idealne! Smak lata :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Owoce można zmieniać, za chwilę będą porzeczki i agrest, które też są idealne na lato :) pozdrawiam :)
Usuń