O tym w jaki sposób wykorzystuję mięso z rosołu była mowa już kilkakrotnie. Zdarza mi się mięso z rosołu zamrozić, potem w wolej chwili gotuję tylko łopatkę i wątróbkę, łączę składniki i mam pyszne pierogi (np. z pokrzywą) lub pasztet. Dziś podzielę się z Wami przepisem na pasztet. Pasztet w wersji odchudzonej, nie ma w nim śmietany ani kajzerki. Nie znaczy, że nie możecie jej dodać. W końcu w Waszej kuchni to Wy rządzicie :)
Składniki:
- pół kury rosołowej
- 1 kg łopatki wieprzowej (można zastąpić golonką z indyka lub udkiem z kurczaka)
- 300 g wątróbki drobiowej (może być z indyka)
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 kulki czarnego pieprzu
- natka pietruszki
- gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 2-3 jajka
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- ok. 200 ml rosołu ( można zastąpić śmietaną 36%)
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Do garnka wkładamy mięso i zalewamy wodą. Kiedy się zagotuje, mięso wyjmujemy, płuczemy a wodę wylewamy. Do czystego garnka nalewamy świeżą wodę, wkładamy mięso, warzywa, opaloną cebulę, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, natkę pietruszki, lubczyk i sól. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny (lub do miękkości). Na piętnaście minut przed końcem gotowania dodajemy do rosołu umytą wątróbkę.
Po ugotowaniu mięso studzimy i obieramy z kości (najlepiej mięso ugotować poprzedniego dnia i zostawić w rosole do wystudzenia, będzie bardziej wilgotne). Wystudzone mięso (ze skórą) i wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i selerem 2-3 razy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli nie mamy maszynki, wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Wystudzoną miksujemy z mięsem. Farsz doprawiamy czosnkiem, majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Powinien być wyraźnie słony i pikantny. Jeśli będzie zbyt suchy dolewamy rosołu lub śmietany. Odradzam dolewanie wody. Jeśli chcecie dodać kajzerkę, wcześniej należy ją namoczyć, najlepiej w rosole, a potem zmielić lub zmiksować z mięsem. Na koniec dodajemy żółtka i ubitą pianę z białek, którą delikatnie należy wmieszać do masy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C. Dwie formy keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Papier możną posmarować masłem i wysypać bułką tartą ale nie jest to konieczne. Przygotowaną masę rozkładamy do foremek, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 45-50 min. Po upieczeniu studzimy i już możemy powiedzieć " Wiem co jem :) "
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz