piątek, 21 lipca 2017

Sernik z morelami

Sezon grillowy w pełni i pojawiło się zapotrzebowanie na ciasto. Letnie, nieskomplikowanie i najlepiej z owocami. A może sernik ... rodzinie się nie odmawia:) A, że kupiłam ostatnio za dużo moreli to wybór okazał się oczywisty. Morele świetnie się komponują ze słodkim serem i mocno kakaową kruszonką. Wypróbujcie koniecznie. Do przygotowania w 10 minut :) 



Składniki: 

Ciasto kruche: 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 40 g kakao 
  • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 120 g drobnego cukru do wypieków 
Składniki na masę serową: 
  • 1 kg sera ( użyłam " Mój ulubiony " z OSM Wieluń ) 
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
  • 3 jajka 
  • 1 budyń waniliowy (40 g) 
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Dodatkowo ok. 800 g moreli.


Wykonanie: 

Mąkę, kakao i proszek przesiewamy do miski, dodajmy cukier i masło. Wyrabiamy palcami na kruszonkę. Połowę kruszonki wkładamy do tortownicy (25-26 cm), delikatnie ubijamy i podpiekamy ok 10-15 minut w temperaturze 175-180 stopni.  

Ser wkładamy do misy miksera, dodajmy cukier, jajka i budyń i mieszamy do połączenia się składników. Można też wymieszać rózgą kuchenną. Nie mieszamy zbyt długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Napowietrzony wyrośnie i opadnie. 

Morele myjemy, kroimy na połowę i wyjmujemy pestki. 

Na podpieczony spód wykładamy ser, na serze układamy morele (dziurką do góry) i posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy w nagrzanym do 175-180 stopni piekarniku około 60 -70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. 





Źródłem  inspiracji był ten przepis . 


2 komentarze: