niedziela, 12 marca 2017

Sernik kokosowy

Sernik to moje ulubione ciasto. Ale zdania w rodzinie są podzielone, moja siostra np. nie przepada. Sernik kokosowy jest jednak wyjątkiem, który tę regułę potwierdza:) Jest to jeden z prostszych serników do wykonania, nie wymaga ani wiele czasu ani wielkich umiejętność. Jak w każdym serniku podstawą jest dobry ser. I choć staram się tego nie robić, tu polecam ser " Mój ulubiony". 100 % sera w serze. Sernik jest delikatny, puszysty,  z subtelną kokosową nutą. 



Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić na 2 części, owinąć je folią spożywczą,  spłaszczyć, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Można je  przygotować kilka dni wcześniej wcześniej i przechowywać w zamrażarce. 


Składniki na masę serową:

  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1  szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 puszka tłustego mleka kokosowego*
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.



Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. W mikserze będzie to dość trudne, dlatego do miękkiego masła i cukru dodaję łyżkę lub dwie sera  i w ten sposób ucieram na puszystą masę. Następnie dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Dodać jajka, zmiksować. Na sam koniec wmiksować mleko kokosowe*, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy. Nie miksować zbyt długo. 

Formę o wymiarach 22 x 33 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia,. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie wylać masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.


Piec około 1 godziny w temperaturze 160ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić. Można udekorować wiórkami kokosowymi. 

* Do sernika dodajemy tylko gęstą część z mleka kokosowego. Używam mleka z Lidla. 





Przepis ze zmianami pochodzi z bloga Moje Wypieki. 


2 komentarze:

  1. Pomysł z mlekiem kokosowym - banalny w swej prostocie, a tak efektowny. Pięknie wygląda Twój sernik! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) Jest też niezwykle prosty w wykonaniu :)

      Usuń