sobota, 4 marca 2017

Muszle makaronowe ze szpinakiem

Po muszle makaronowe sięgam zawsze z przyjemnością. Można je zapiekać ze szpinakiem, z mięsem, grzybami, z sosem pomidorowym czy beszamelem. Dziś ze szpinakiem i beszamelem, klasycznie ale smacznie :) 



Składniki: 

  • 16 muszli makaronowych 
  • 1 łyżka masła 
  • 150 g świeżego lub mrożonego szpinaku 
  • 50 g sera feta 
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 30 g sera parmezan lub grana padano lub cheddara
  • pieprz 
  • sól 
Sos beszamelowy: 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml mleka 
  • szczypta cukru 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
W płaskim rondlu, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając przesmażamy. Nie rumienimy. Dodajemy mleko i energicznie mieszamy kilka chwil na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową






Wykonanie: 

Muszle makaronowe gotujemy w osolonej wodzie al dente ( wg. przepisu na opakowaniu). Możemy dodać odrobinę oleju lub oliwy, która zapobiegnie sklejaniu się muszli w trakcie gotowania.  Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, chwilę smażymy tak aby nie przypalić (będzie gorzki), dodajemy szpinak. Smażymy 2-3 minuty. Jeśli jest mrożony,  rozmrażamy  i odciskamy  nadmiar wody. Dodajemy pokrojone pomidory i pokrojoną w kostkę fetę. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem lub olejem. Muszle nadziewamy szpinakiem i układamy w naczyniu. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok 10-15 min. Po tym czasie ustawiamy w piekarniku funkcję grilla i zapiekamy jeszcze 5 min. Smacznego :-) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz