Po muszle makaronowe sięgam zawsze z przyjemnością. Można je zapiekać ze szpinakiem, z mięsem, grzybami, z sosem pomidorowym czy beszamelem. Dziś ze szpinakiem i beszamelem, klasycznie ale smacznie :)
Składniki:
- 16 muszli makaronowych
- 1 łyżka masła
- 150 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 50 g sera feta
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 30 g sera parmezan lub grana padano lub cheddara
- pieprz
- sól
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 250 ml mleka
- szczypta cukru
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
W płaskim rondlu, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając przesmażamy. Nie rumienimy. Dodajemy mleko i energicznie mieszamy kilka chwil na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową
Wykonanie:
Muszle makaronowe gotujemy w osolonej wodzie al dente ( wg. przepisu na opakowaniu). Możemy dodać odrobinę oleju lub oliwy, która zapobiegnie sklejaniu się muszli w trakcie gotowania. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, chwilę smażymy tak aby nie przypalić (będzie gorzki), dodajemy szpinak. Smażymy 2-3 minuty. Jeśli jest mrożony, rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy pokrojone pomidory i pokrojoną w kostkę fetę. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem lub olejem. Muszle nadziewamy szpinakiem i układamy w naczyniu. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok 10-15 min. Po tym czasie ustawiamy w piekarniku funkcję grilla i zapiekamy jeszcze 5 min. Smacznego :-)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz