Lubię ser typu feta. Chętnie go wykorzystuję w kuchni do sałatek, farszu, tostów. Dobrze zamarynowany jest też świetną przekąską na imprezę. Dziś przedstawię w go w towarzystwie skórki cytrynowej , tymianku i czosnku. Pachnie cudownie a jak smakuje ! :) Sprawdźcie sami :)
Składniki:
- 150 g sera typu feta
- dwa ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plastry
- kilka gałązek tymianku
- skórka otarta z jednej cytryny
- ok. 3/4 szklanki oliwy lub oleju
Wykonanie:
W szklanym słoju umieszczamy pokrojony w kostkę ser, otartą skórkę z cytryny, czosnek i tymianek. Lekko wstrząsamy słojem aby pokryć miksturą ser. Robimy to delikatnie aby ser się nie rozpadł. Dodajemy oliwę lub olej. Szczelnie zamykamy i schładzamy w lodówce. Ser jest gotowy po ok. 12 godzinach. W lodówce można go przechowywać do 2 tygodni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz