środa, 22 marca 2017

Feta marynowana z cytryną i tymiankiem

Lubię ser typu feta. Chętnie go  wykorzystuję w kuchni do sałatek, farszu, tostów. Dobrze zamarynowany jest też świetną przekąską na imprezę. Dziś przedstawię w go w towarzystwie  skórki cytrynowej , tymianku i czosnku.  Pachnie cudownie a jak smakuje ! :) Sprawdźcie sami :) 



Składniki: 

  • 150 g sera typu feta 
  • dwa ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plastry 
  • kilka gałązek tymianku 
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ok. 3/4 szklanki oliwy lub oleju  
Wykonanie: 

W szklanym słoju umieszczamy pokrojony w kostkę ser, otartą skórkę z cytryny, czosnek i tymianek. Lekko wstrząsamy słojem aby pokryć miksturą ser.  Robimy to delikatnie aby ser się nie rozpadł. Dodajemy oliwę lub olej. Szczelnie zamykamy i schładzamy w lodówce. Ser jest gotowy po ok. 12 godzinach. W lodówce można go przechowywać do 2 tygodni. 






Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz