niedziela, 19 marca 2017

Zupa z warzyw korzeniowych z boczkiem wg Clausa Meyera

Z książką Meyera ostatnio się nie rozstaję. Czytam, oglądam, zapisuję... niecierpliwie  czekam na wiosnę,  aby wg wskazówek duńskiego mistrza móc odnaleźć nowe smaki w tak lubianym przez mnie rabarbarze czy czarnym bzie. Ale nim pojawi się na straganie rabarbar sięgnijcie po zupę z warzyw korzeniowych z chipsami z boczku i natką pietruszki. Dodajcie kawałek dobrego chleba, tost też nie będzie zły, jak mówi autor :) 


Składniki: 
  • 700 g warzyw korzeniowych (pietruszka, marchew, seler, pasternak) 
  • 1 jabłko 
  • 2 ząbki czosnku, obrane 
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • ok 2 litrów wody 
  • 50 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • sól, pieprz 
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego 
  • 30 g surowego boczku 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanej) 
Wykonanie: 

Warzywa umyć, obrać  i pokroić w kostkę, z jabłka wykroić gniazdo nasienne ale skórkę pozostawić. Drobno pokroić. Olej rozgrzać w dużym garnku,  dodać warzywa, jabłko, czosnek i tymianek. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 min aż warzywa zaczną się karmelizować. Zalać wodą i zagotować. Kiedy warzywa będą miękkie dodać śmietanę i jeszcze 5 minut gotować. Gotową zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać 2-3 łyżki octu jabłkowego. 

Jak pisze autor " [..] Ocet to podstawowa przyprawa, tak jak cukier, sól i pieprz. Jeśli jeszcze nie próbowałeś wzbogacać octem przyrządzonych przez siebie potraw, spróbuj, a odkryjesz, że ocet wydobywa i równoważy smaki składników. Nie miał bym odwagi ugotować zupy z ciężkich, słodkich warzyw korzeniowych bez dodatkowego chlustu octu. Spróbuj zupy przed i po dodaniu octu a wtedy zrozumiesz, o czym mówię " 

Boczek usmażyć na chrupko na patelni*.  Gorącą zupę posypać posiekaną natką pietruszki i chipsami z boczku. Smacznego :) 




*Ja swój boczek upiekłam w piekarniku w 160 C.  

Warzywa korzeniowe 2017

6 komentarzy:

  1. też uwielbiam Clausa Meyera! :D tej zupy nie próbowałam, ale u Ciebie wygląda fantastycznie i bardzo słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, myślę, że to marchewka daje ten ciepły kolor:) Trudno opisać jej smak, koleżanka wczoraj stwierdziła, że to najlepsza zupa selerowa jaką jadła choć starałam się aby każdego z warzyw była tyle samo gram:) Ocet jabłkowy jest tu najważniejszy :)

      Usuń
  2. Zupa taka dobra jak i ładna:)
    Wdzięczna konsumentka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, cała przyjemność po mojej stronie:)

      Usuń
  3. Aż mi zapachniało Twoją zupą ;)
    Witaj w akcji Warzywa korzeniowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i cieszę się, że mogę brać udział w tej akcji :)

      Usuń