Z książką Meyera ostatnio się nie rozstaję. Czytam, oglądam, zapisuję... niecierpliwie czekam na wiosnę, aby wg wskazówek duńskiego mistrza móc odnaleźć nowe smaki w tak lubianym przez mnie rabarbarze czy czarnym bzie. Ale nim pojawi się na straganie rabarbar sięgnijcie po zupę z warzyw korzeniowych z chipsami z boczku i natką pietruszki. Dodajcie kawałek dobrego chleba, tost też nie będzie zły, jak mówi autor :)
Składniki:
- 700 g warzyw korzeniowych (pietruszka, marchew, seler, pasternak)
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 3 gałązki tymianku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok 2 litrów wody
- 50 ml śmietany kremówki (30-36%)
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- 30 g surowego boczku
- 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanej)
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę, z jabłka wykroić gniazdo nasienne ale skórkę pozostawić. Drobno pokroić. Olej rozgrzać w dużym garnku, dodać warzywa, jabłko, czosnek i tymianek. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 min aż warzywa zaczną się karmelizować. Zalać wodą i zagotować. Kiedy warzywa będą miękkie dodać śmietanę i jeszcze 5 minut gotować. Gotową zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać 2-3 łyżki octu jabłkowego.
Jak pisze autor " [..] Ocet to podstawowa przyprawa, tak jak cukier, sól i pieprz. Jeśli jeszcze nie próbowałeś wzbogacać octem przyrządzonych przez siebie potraw, spróbuj, a odkryjesz, że ocet wydobywa i równoważy smaki składników. Nie miał bym odwagi ugotować zupy z ciężkich, słodkich warzyw korzeniowych bez dodatkowego chlustu octu. Spróbuj zupy przed i po dodaniu octu a wtedy zrozumiesz, o czym mówię "
Boczek usmażyć na chrupko na patelni*. Gorącą zupę posypać posiekaną natką pietruszki i chipsami z boczku. Smacznego :)
*Ja swój boczek upiekłam w piekarniku w 160 C.
też uwielbiam Clausa Meyera! :D tej zupy nie próbowałam, ale u Ciebie wygląda fantastycznie i bardzo słonecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, myślę, że to marchewka daje ten ciepły kolor:) Trudno opisać jej smak, koleżanka wczoraj stwierdziła, że to najlepsza zupa selerowa jaką jadła choć starałam się aby każdego z warzyw była tyle samo gram:) Ocet jabłkowy jest tu najważniejszy :)
UsuńZupa taka dobra jak i ładna:)
OdpowiedzUsuńWdzięczna konsumentka.
Dziękuję bardzo, cała przyjemność po mojej stronie:)
UsuńAż mi zapachniało Twoją zupą ;)
OdpowiedzUsuńWitaj w akcji Warzywa korzeniowe :)
Bardzo mi miło i cieszę się, że mogę brać udział w tej akcji :)
Usuń