Rzodkiewkę przywiozłam wczoraj od rodziców. Piękna, czerwona, smaczna i do tego super ekologiczna. Szkoda było mi wyrzucić liście, dlatego pojawił się pomysł na pesto z liści rzodkiewki. Słonecznik zastąpiłam migdałami. Jak smakuje ? Jak skoszona, świeża trawa z czosnkiem ;-) Jeśli chodzi o mnie ...zdecydowanie wybiorę zupę z rzodkiewek, ale warto przekonać się na własnym języku ;-)
Składniki:
- liście z 1 pęczka rzodkiewki
- 4 łyżki słonecznika lub migdałów lekko uprażonych na patelni
- 4 łyżki parmezanu lub innego twardego sera np. garna padano czy pecorino
- ok 100 ml oliwy
- łyżka soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Liście myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku (nie dodawałam łodyg). Słonecznik/migdały prażymy na suchej patelni. Wystudzone przekładamy do blendera, dodajemy czosnek, liście rzodkiewki, utraty ser oraz oliwę. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Może być dodatkiem do makaronu lub kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz