Znajomi zażądali na Święta babki, ale nie drożdżowej. Może byś zrobiła z majonezem ? Podobno jest niezła... Kilka prób w tym miesiącu już było ale po babce gotowanej, którą zawsze robię na Wielkanoc mało co jest mnie w stanie pozytywnie zaskoczyć. Obejrzałam przepisy i zdjęcia, niby puszysta, niby wilgotna ale po ostaniach doświadczeniach moje " puszysta " i moje " wilgotna" chyba dość mocno różni się od tych w różnych internetach ;-)
Sądzę, że tę możecie spokojnie upiec. Jest puszysta i jest wilgotna. Ładnie wyrasta, z lekką górką, dlatego sądzę, że lepszym pomysłem jest użycie formy bez komina.
Składniki:
- 5 jajek ( osobno żółtka i białka)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g majonezu
- łyżeczka aromatu pomarańczowego lub cytrynowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem aż masa będzie puszysta i jasna. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, nadmiar strzepujemy. Do utartych żółtek dodajemy mąkę, krótko miksujemy. następnie dodajemy majonez i ponownie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy do masy delikatnie mieszając szpatułką. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 170 C przez 45 minut (forma z kominem) lub 60 minut (forma bez komina) do tzw. suchego patyczka. W moim piekarniku wystarczy temperatura 160-165 C.
Przepis, ze zmianami, pochodzi z tej strony.
Pyszna, robiłam taką i bardzo mi smakowała.
OdpowiedzUsuńMnie też smakowała, najlepsza z tych jakie ostatnio upiekłam :)
Usuń