niedziela, 23 kwietnia 2017

Tarteletki z rabarbarem i kruszonką

Kiedy na starganie pojawia się rabarbar to od razu myślę o kruchym placku z rabarbarem i kruszonką, kompocie, zupie, młodej kapuście  i milionie innych potraw do których go użyję :-) Uwielbiam rabarbar w każdej postaci. Sezon właśnie się zaczyna i dziś w Qchni Osobistej kruchutkie, pyszne tarteletki z rabarbarem i kruszonką :) W sam raz na popołudnie, do rabarbarowego kompotu albo kawy. Polecam :-)



Składniki na kruche ciasto:
(składniki na 10-12 foremek o średnicy 8 cm) 
  • 250 g mąki krupczatki
  • 40 g  mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Nadzienie: 
  • 1 kg rabarbaru 
  • 12 łyżeczek cukru 
Kruszonka: 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 50 g drobnego cukru 
  • cukier waniliowy (opcjonalnie) 


Wykonanie: 



Obie mąki przesiewamy i mieszamy, zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę z masłem, staramy się to zrobić jak najdrobniej.  Dodajemy cukier puder i mieszamy. Można rozgnieść grzbietem łyżki. Dodajemy żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko wyrabiamy na gładką masę. ( Najszybciej i najłatwiej wyrobić  w melakserze). Z ciast formujemy wałek, zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru na grubość 0,5 cm, wycinamy szklanką kółka  lub tniemy w plastry i wylepiamy nimi foremki. 

W miseczce mieszamy mąkę z masłem i cukrem. Rozcieramy palcami na kruszonkę. Jeśli będzie zbyt wilgotna dodajemy odrobinę mąki. 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165-170 stopni. Wkładamy gotowe tarteletki i podpiekamy ok 10-12 minut na lekko złoty kolor.  W tym czasie rabarbar myjemy (nie obieramy), odcinamy końcówki i liście, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy drobno. Odstawiamy. Wyjmujemy z piekarnika tarteletki, każdą posypujemy lekko bułką tartą ( wciągnie sok z rabarbaru) i napełniamy rabarbarem. Posypujemy cukrem (około 1 łyżeczki na tarteletkę) i kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż kruszonka będzie złota (około 15 minut). 







Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz