Mazurek kajmakowy, dla tych którzy jednak wolą tradycyjną formę. Bardzo proszę. Przepis klasyczny i sprawdzony. Ciasto bardzo kruche, po prostu pyszne. Polecam :)
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie cukier waniliowy
Dodatkowo:
- Puszka kajmaku (używam kajmaku z SM Gostyń)
- dowolne bakalie ( u mnie: rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, orzechy włoskie, morele bio)
Wykonanie:
Obie mąki przesiewamy i mieszamy, zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę z masłem, staramy się jak najdrobniej, dodajemy cukier puder i mieszamy (najłatwiej i najszybciej wyrobić w melakserze). Możemy rozetrzeć grzbietem łyżki. Dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schładzamy ok 30-60 min.
Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na grubość ok. 0,5- 0,7 cm. Wyłożyć formę o wymiarach 22 x 33 cm papierem do pieczenia (lepiej upiec dwa mniejsze, łatwiej będzie wyjąc z formy), wyłożyć ciasto na blachę. Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170 C, piec ok 20 - 25 minut aż będzie złote.
Wystudzić.
Wystudzone posmarować kajmakiem, posypać obficie bakaliami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz