piątek, 14 kwietnia 2017

Sałatka z brokuła z koperkiem

Sałatka last minute, kiedy nie ma pomysłu, kiedy goście w progu, kiedy chciałoby się coś a nie wiadomo co ;-). Robię ją najczęściej  wiosną i latem. Mój ojciec mówi o niej koperkowa sałatka, smak kopru jest mocno wyczuwalny ale dzięki temu pachnie wiosną ;-) Polecam nie tylko na Wielkanoc. Sprawdzi się na lekką kolację (użyjcie tylko jogurtu) albo na grilla. 


Składniki: 
  • 1 brokuł 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 4 jajka 
  • duży pęczek świeżego kopru 
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka gęstego jogurtu 
  • sól 
  • pieprz 
  • pieprz kajeński lub chilli (opcjonalnie) 
Wykonanie: 

Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki. W garnku gotujemy wodę z solą, do gotującej wody wkładamy brokuła i gotujemy ok 5 min. Nie lubię rozgotowanych warzyw ale jeśli wolicie aby był bardziej miękki to można pogotować dłużej. Ugotowany przekładamy do zimnej wody z lodem. Osuszamy na papierowym  ręczniku. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę (nie musi być drobna), wkładamy do miski, dodajmy brokuły, osączoną z zalewy kukurydzę i pokrojony drobno koper. W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy do sałatki, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (opcjonalnie).  




1 komentarz:

  1. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń