piątek, 14 kwietnia 2017

Sałatka z brokuła z koperkiem

Sałatka last minute, kiedy nie ma pomysłu, kiedy goście w progu, kiedy chciałoby się coś a nie wiadomo co ;-). Robię ją najczęściej  wiosną i latem. Mój ojciec mówi o niej koperkowa sałatka, smak kopru jest mocno wyczuwalny ale dzięki temu pachnie wiosną ;-) Polecam nie tylko na Wielkanoc. Sprawdzi się na lekką kolację (użyjcie tylko jogurtu) albo na grilla. 


Składniki: 
  • 1 brokuł 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 4 jajka 
  • duży pęczek świeżego kopru 
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka gęstego jogurtu 
  • sól 
  • pieprz 
  • pieprz kajeński lub chilli (opcjonalnie) 
Wykonanie: 

Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki. W garnku gotujemy wodę z solą, do gotującej wody wkładamy brokuła i gotujemy ok 5 min. Nie lubię rozgotowanych warzyw ale jeśli wolicie aby był bardziej miękki to można pogotować dłużej. Ugotowany przekładamy do zimnej wody z lodem. Osuszamy na papierowym  ręczniku. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę (nie musi być drobna), wkładamy do miski, dodajmy brokuły, osączoną z zalewy kukurydzę i pokrojony drobno koper. W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy do sałatki, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (opcjonalnie).  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz