Obiad w 25 minut ? To jest możliwe, tyle mi to dziś zajęło. Nawet nie trzeba po nim zmywać, wystarcz kawałek pergaminu albo folia aluminiowa i już. Szparagi są chrupiące, kurczak nie jest suchy a całość lekka i niewiarygodnie smaczna !
Składniki:
(Porcja dla dwóch osób)
- 1 pęczek szparagów
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 4 plastry mozzarelli
- 1 łyżka parmezanu albo innego twardego sera
- 1 pomidor
- oliwa
- sól, pieprz
- pergamin
Wykonanie:
Szparagi myjemy, przycinamy końcówki (ok 1/3 długości szparagi). Obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw. Ja nie obierałam bo moje były młode i świeże. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i przecinamy wzdłuż na dwie części. Na kawałku pergaminu układamy szparagi, skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem, solą i połową parmezanu. Filet z kurczaka także posypujemy solą i pieprzem. Układamy na szparagach. Na każdym kawałku układamy po dwa plastry mozzarelli i dwa plastry pomidora. Pergamin zawijamy w " cukierek ". Pieczemy ok 20 min w temperaturze 220 stopni. Smacznego :)
Wyszło całkiem smaczne:)
OdpowiedzUsuńCiszę się, że smakowało :)
Usuń