środa, 19 kwietnia 2017

Szparagi z kurczakiem i mozzarellą

Obiad w 25 minut ? To jest możliwe, tyle mi to dziś zajęło.  Nawet nie trzeba po nim zmywać, wystarcz kawałek pergaminu albo folia aluminiowa i już. Szparagi są chrupiące, kurczak nie jest suchy a całość  lekka i niewiarygodnie smaczna !  


Składniki:  

(Porcja dla dwóch osób)

  • 1 pęczek szparagów 
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka 
  • 4 plastry mozzarelli 
  • 1 łyżka parmezanu albo innego twardego sera 
  • 1 pomidor 
  • oliwa 
  • sól, pieprz 
  • pergamin 


Wykonanie: 

Szparagi myjemy, przycinamy końcówki (ok 1/3 długości szparagi). Obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw.  Ja nie obierałam bo moje były młode i świeże.  Filet z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i przecinamy wzdłuż na dwie części. Na kawałku pergaminu układamy szparagi, skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem, solą i połową parmezanu. Filet z kurczaka także posypujemy solą i pieprzem. Układamy na szparagach. Na każdym kawałku układamy po dwa plastry mozzarelli i dwa plastry pomidora. Pergamin zawijamy w " cukierek ". Pieczemy ok 20 min w temperaturze 220 stopni.  Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz