Dziś w Qchni Ososbistej polecam sernik z rabarbarem i kruszonką. Z lekką nutą cynamonu. Do ciasta dodałam mąki pszennej z pełnego przemiału ale jeśli nie macie ochoty to nie musicie dodawać. Sezon na rabarbar się zaczyna, warto sprawdzić jak smakuje :-) Zapraszam do pieczenia :-)
Składniki na kruche ciasto:
- 180 g mąki krupczatki * lub 90 g maki krupczatki i 90 g mąki pszennej typ 1850
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 45 g cukru pudru
- 90 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 0,5 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (najlepszy cejloński) *
Obie mąki przesiewamy i mieszamy,
zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę z masłem, staramy
się to zrobić jak najdrobniej. Dodajemy
cukier puder i mieszamy. Można rozgnieść grzbietem łyżki. Dodajemy żółtka,
śmietanę, cynamon i proszek do
pieczenia. Szybko wyrabiamy na gładką masę. ( Najszybciej i najłatwiej
wyrobić w melakserze). Z ciast formujemy
wałek, zawijamy w folię i wkładamy na 30-60 minut do lodówki. Po tym czasie
rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru na grubość 0,5 cm, lub tniemy w
plastry i wylepiamy nimi spód tortownicy o średnicy ok 25 cm, którą wcześniej
wykładamy papierem do pieczenia.
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej * lub 100 g maki pszennej i 50 g mąki pszennej typ 1850
- 100 g masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (najlepszy cejloński)
W miseczce mieszamy mąkę i cynamon z masłem, dodajemy cukier cukrem. Rozcieramy palcami na kruszonkę. Jeśli będzie zbyt wilgotna dodajemy odrobinę mąki.
Masa serowa:
- 500 g sera białego dwukrotnie zmielonego
- 250 g mascarpone
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- ok. 0,6 kg rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i miksujemy na gładką masę, krótko aby nie napowietrzać sera. Napowietrzony urośnie a potem opadnie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165-170 stopni. Wkładamy formę z ciastem i podpiekamy ok 15 minut na lekko złoty kolor. W tym czasie rabarbar myjemy (nie obieramy), odcinamy końcówki i liście, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy drobno. Odstawiamy. Wyjmujemy z piekarnika podpieczone ciasto, wykładamy masę serową, na masę wykładamy obtoczony w mące i cukrze pudrze rabarbar. Posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 170 stopni i pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Krótka dygresja na temat cynamonu. Zawsze używałam cynamonu chińskiego, szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałam, że może być inny. Kiedyś w Trójce Grażyna Dobroń mówiła na temat cynamonu. Przy tej okazji dowiedziałam się, że mamy dwa rodzaje, cynamon chiński (Cinnamomum Cassia) i cynamon cejloński (Cinnamomum verum). Cynamon chiński jest ciemno brązowy, ma wyrazisty smak i jest lekko gorzkawy. Laski tego cynamonu są twarde i chropowate. Trudno się mieli. Cynamon cejloński jest delikatny w smaku, słodkawy, delikatnie pachnie goździkami. Jego laski są kruche i łatwo się mieli. I najważniejsze, zawiera mniej szkodliwej kumaryny.
Nie dawno kupiłam go w swoim sklepie z bakaliami. Pachnie cudownie, jest delikatny i słodkawy i nie zamienię go na żaden inny :) Poszukajcie w sklepach bo na prawdę warto.
PS. Wczoraj przy stole toczyła się, jak zawsze, dyskusja o wyższości ciasta drożdżowego nad sernikiem czy może odwrotnie, i dlatego następne będzie drożdżowe z rabarbarem aby i moja siostra z życia coś miała ;)
Jeszcze nie robiłam sernika z rabarbarem - muszę nadrobić:)
OdpowiedzUsuńNam posmakował, taka majowa wariacja i warto spróbować :) Polecam :)
Usuń