Zakwas na barszcz dojrzał i pora zrobić z niego wielkanocny barszcz. Moja Mama robi barszcz na kościach lub żeberkach. Twierdzi, że jest smaczniejszy. Ja dodaję wędzone kości lub żeberka. Podstawą jest dobra biała kiełbasa i śmietana. To co ? Gotujemy :)
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 3-4 wędzone kości lub żeberka
- 2,5-3 litry wody
- 0,5 litra zakwasu na barszcz biały
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 200 ml śmietany 18 %
- 1 średnia obrana cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól
Wykonanie:
Kości/ żeberka myjemy. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Kiedy woda się zagotuje, odlewamy ją, mięso płuczemy z szumowin i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i cebulę. Solimy. Gotujemy ok godziny. Dodajemy białą kiełbasę i parzymy ją około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy i odkładamy na bok. Dodajemy biały barszcz i gotujemy kilka minut. Barszcz doprawiamy majerankiem i śmietaną. Do śmietany stopniowo dodajemy ciepły barszcz aby ją zahartować. Tak zahartowaną wlewamy do barszczu. Na talerze rozkładamy jajka, zalewamy barszczem. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. Można też podać kiełbasę na osobnym talerzu z chrzanem, tak robi się u mnie w domu. Wybór postawiam Wam, bo w końcu nie to co dobre ale co komu smakuje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz