poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Barszcz biały Wielkanocny

Zakwas na barszcz dojrzał i pora zrobić  z niego wielkanocny barszcz. Moja Mama robi barszcz na kościach lub żeberkach. Twierdzi, że jest smaczniejszy. Ja dodaję wędzone kości lub żeberka. Podstawą jest dobra biała kiełbasa i śmietana.  To co ? Gotujemy :)




Składniki:
  • 1 kg białej kiełbasy
  • 3-4 wędzone kości lub żeberka
  • 2,5-3 litry wody
  • 0,5 litra zakwasu na barszcz biały 
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 1 średnia obrana cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól  
Wykonanie:

Kości/ żeberka myjemy. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Kiedy woda się zagotuje, odlewamy ją, mięso płuczemy z szumowin i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i cebulę. Solimy. Gotujemy ok godziny. Dodajemy białą kiełbasę  i parzymy ją około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy i odkładamy na bok. Dodajemy biały barszcz i gotujemy kilka minut. Barszcz doprawiamy majerankiem i śmietaną. Do śmietany stopniowo dodajemy ciepły barszcz aby ją zahartować. Tak zahartowaną wlewamy do barszczu. Na talerze rozkładamy jajka, zalewamy barszczem. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. Można też podać kiełbasę na osobnym talerzu z chrzanem, tak robi się u mnie w domu. Wybór postawiam Wam, bo w końcu nie to co dobre ale co komu smakuje :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz